ANAF schimbă modul de poprire. De unde li se vor opri bani acum datornicilor VIDEO
Vești importante vin pentru datornici! ANAF nu va mai pune poprire pe conturile bancare ale acestora. Mai exact, potrivit unui proiect de ordonanță, Ministrul de Finanţe vrea ca în cazul celor care nu îşi plătesc dările la stat sumele restante să fie reţinute doar la angajator, nu şi la bancă. Astfel, se va evita situația în care sumele să fie poprite de două ori.
Potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor, modul în care operează poprirea pe venit instituită de ANAF va fi schimbat. Mai exact, pentru a evita situațiile în care ANAF pune poprire la angajator/plătitor de venit, dar și la bancă, ajungând să ia astfel din venitul debitorului mai mult decât limita legală, poprirea pe venitul lunar nu se va mai institui și la instituția de credit.
ANAF schimbă modul de poprire
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în transparență de Ministerul Finanțelor, statul vrea să-și recupereze datoriile în perioada următoare, iar aceste măsuri vor intra în vigoare în momentul în care acest act normativ va fi adoptat în ședința de Guvern. Măsura vine pentru a evita situațiile în care ANAF pune poprire pe conturile bancare, dar și la angajator.
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, spune că debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor pentru că folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi. În acest context, potrivit ministrului, una dintre propunerile cuprinse în proiect este micşorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate.
„Micşorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate. După cum se ştie, debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor. Popririle bancare se realizează automat, astfel că s-a constatat ca gradul de încasare este unul extrem de mic din cauza faptului că debitorii folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi. În perioada 2021-2023, au fost înfiinţate popriri pentru obligaţii bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi”, a scris Marcel Boloş, în mediul online.
De asemenea, se are în vedere şi simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate după ce, până acum, valorificarea bunurilor în procedura insolvenţei se realiza într-un timp îndelungat, prin licitaţii repetitive la aceeaşi valoare, ceea ce ducea la degradarea bunurilor şi scăderea gradului de recuperare a obligaţiilor bugetare.
„Am propus metode de simplificare a procedurii, pentru a scurta perioada de valorificare a bunurilor deţinute de către debitorii aflaţi in insolvenţă, astfel încât să se asigure recuperarea creanţelor înscrise la masa credală cât mai repede posibil”, a mai precizat Marcel Boloş.
(VEZI ȘI: Atenție la mesajele ANAF! Această escrocherie te poate lăsa fără bani în câteva minute)
This browser does not support the video element.