Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat mai multe proiecte pilot pentru anul 2022. Printre acestea, se numără impozitarea unor activități pentru care indivizii nu plăteau taxe către stat. Printre aceștia, se numără și profesorii și alte persoane care obțin venituri din meditații.
ANAF a emis recent un comunicat de presă prin intermediul căruia anunță care vor fi cele trei Proiecte Pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale. Scopul acestora va fi creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice pentru trei categorii sociale.
Proiectul ANAF care îi va îngrijora pe meditatori este “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ”. Ca urmare, meditatorii vor trebui să se supună legii, proceselor economice și taxelor aferente pentru sumele pe care le încasează. (CITEȘTE ȘI: Uimitoarea dietă japoneză. Ce „rețetă” a inventat o farmacistă pentru soțul ei)
Nu doar meditatorii vor trece prin controalele ANAF. Celelalte două categorii vizate sunt persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală.
Ca urmare a proiectelor ANAF, persoanele care au case pe care le-au dat spre închiriere vor plăti taxe către stat. Legea se va aplica atât persoanelor fizice, cât și celor juridice din întreaga țară.
Nici persoanele care prestează servicii de înfrumusețare nu vor scăpa de controale. Astfel, toate cele care fac unghii cu gel, vopsesc, tund, fac masaje, oferă servicii cosmetice și multe altele trebuie să declare veniturile obținute din aceste activități și să plătească taxe către stat.
„În perioada imediat următoare ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzător, obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate direcțiile de specialitate”, se arată în comunicatul de presă emis de ANAF. (CITEȘTE ȘI: Atenție, o nouă înșelătorie circulă în mediul online! Poliția Română avertizează: ”Banii nu cad din cer!”)