Direcția Generală Antifraudă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a pierdut în primă instanță, procesul cu o firmă românească pe care a amendat-o pe motiv că a transportat din Rusia, placaje din lemn produse de două fabrici controlate de Alexei Mordașov. Acesta este considerat cel mai bogat om din Federația Rusă și un apropiat al lui Vladimir Putin, dar se află pe „lista neagră” a Europei, potrivit datelor Profit.ro.
Alexei Mordașov, fondatorul și patronul conglomeratului Severgroup, care include printre altele și gigantul siderurgic și minier Severstal, controlează în mod indirect și producătorul de placaje din lemn Sveza, care gestionează mai multe fabrici de profil în Federația Rusă. Magnatul din Rusia se află pe lista UE cu rușii penalizați pe 28 februarie, la 4 zile după invadarea teritoriului ucrainean.
Firma românească de transport rutier de mărfuri Deltrans Grup&Ro SRL, operată de Dorin Puzur, a primit și preluat a doua zi după publicarea în Jurnalul Oficial UE sancționarea lui Mordașov, două comenzi de la un client provenit din Republica Moldova, pentru transporturi de mărfuri de la fabricile Sveza, din zonele ruse Manturovo și Kostroma.
Acestea au fost aduse și livrate peste Prut în aceeași lună, potrivit sursei citate anterior.
Pentru cursele respective, Deltrans a câștigat peste 9.000 de dolari. Ulterior, către sfârșitul lunii mai a anului trecut, ANAF a mers în control la firma românească și a sancționat-o printr-o amendă în valoare de 30.000 de lei.
Totodată, firmei i s-a confiscate banii încasați din transporturile de marfă din Rusia. Măsurile ANAF au fost contestate de către firmă, care de asemenea a câștigat în primă instanță, însă această decizie nu a rămas definitivă.
ANAF-ul are misiunea de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale societății prin intermediul colectării și administrării taxelor, impozitelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.
De asemenea, îmbunătățește starea relațională între instituție și contribuabil, instituție prin care se răspunde noilor cerințe ale cetățeanului. ANAF se bazează pe două principii importante, mai exact, egalitatea contribuabililor în fața impozitului și eficiența colectării veniturilor bugetare.