Șerban Huidu a făcut o serie de dezvăluiri legate de perioada copilăriei, mai cu seamă, când mergea la școală. Prezentatorul TV a mărturisit de ce „încasa” note mici de la profesori și ce ar trebui să conțină, în prezent, setul de valori al sistemului de învățământ românesc.
Șerban Huidu a fost, în școala generală, pionier (n.r. o organizație comunistă a copiilor români cu vârsta între 8-14 ani), ajungând chiar și comandant de grupă. Însă, pentru că făcea „năzbâtii”, a fost la un pas să fie „expulzat” din rândul pionierilor. În anul 2014, la 20 de ani de la absolvirea liceului, prezentatorul TV a făcut o mică reîntoarcere în timp și a mers la reuniunea cu foștii colegi, pentru a depăna amintiri.
În cadrul interviului oferit în emisiunea de la Kanal D, prezentată de Denise Rifai, Șerban Huidu a explicat de ce lua note mici, când se afla la școală.
„Școala a contat foarte mult și, într-adevăr, notele erau mici, dar, pe de altă parte, ele veneau ca o medie care să nu te lase să te culci pe urechea bleagă. Pe vremea respectivă, nu prea contau notele din timpul anului, nici mediile, nici media generală, conta să știi lucruri. Aveam un profesor de fizică, domnul Zamfir, care venea în clasă, îți dădea o problemă și spunea: «Problema asta pleacă din nota 10, cine o rezolvă în următoarele 5 minute, are 10». Veneai, făceai problema, a doua zi, când veneai și intrai în clasă, primul lucru zicea: «Huidule, unde-i tema?». Ziceam: «Păi, n-o am», «2!» (n.r. nota dată de profesor). Și așa erau notele mele, 8, 3, 9, 2. Adică niciodată să nu mă culc pe urechea bleagă. sau notă de trecere ca să nu învăț. Poate era un semn mai bun.
(…) E cu plus și minus, dar școala îți dă un set de valori. Eu cred că generația mea, generația X, a mai prins puțin din școala sovietică. Din păcate, generația de după noi, nici măcar școala aia n-a prins-o și nici informații n-au avut. Generația Z s-a născut cu calculatorul în mână. Au acest lucru, măcar informația. Școala trebuie să-i învețe să deceleze între informația bună și informația proastă”, a spus Șerban Huidu, în emisiunea de la Kanal D.
Cât despre sistemul de valori pe care ar trebui să se bazeze școala, Șerban Huidu susține că ar fi nevoie de mai multă empatie și mai puțin individualism.
„În primul rând, cred că pe corectitudine și pe ceea ce indivizi din România nu prea au, din păcate. Prea mult individualism, prea puțină empatie față de alții”, a mai spus prezentatorul TV.
Sursă foto & video: „40 de întrebări cu Denise Rifai” de la Kanal D