Judecătorii Curții Constituionale au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție. Amenzile date din octombrie 2020 și până acum pentru lipsa măștii în spațiile publice ar putea fi anulate.
„Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Reacția lui Cărbunaru vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.
Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat pe ce s-au bazat judecătorii Curții Constituționale a României atunci când au decis că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.
„Să nu considerăm mai mult decât scrie acolo. Inițial Legea 55 nu prevedea obligația de a purta masca de protecţie şi în spațiile publice deschise şi s-a intervenit cu o Ordonanță de Urgenţă.
Eu cred că acolo este problema pentru că, conform Constituției nu pot fi afectate drepturile şi libertățile fundamentale prin ordonanțe.
Cred că numai acest text introdus prin această ordonanță în legea 192 este avut în vedere de Curte când a adoptat această măsură în decizie. Au 30 de zile la depoziție să publice decizia. Oricum Legea 55 este în vigoare. Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să poarte mască. Numai în momentul în care se publică în Monitorul Oficial ea devine obligatorie.
Vor mai fi apoi 45 de zile în care Parlamentul are obligația să pună de acord legea cu decizia Curţii, în caz contrar legea va fi scoasă din corpul legislativ”, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, la Antena 3.
Sursa foto: Pexels.com