Parlamentul a adoptat un proiect de lege care le oferă polițiștilor locali noi atribuții. Agenții vor avea voie să dea amenzi unei noi categorii de participanți la trafic din România. Zeci de mii de oameni ar putea fi taxați, dacă nu respectă regulile.
Proiectul de lege a trecut de Senat, în calitate de prim for sesizat, în data de 22 mai. Iar miercuri, 29 noiembrie, a fost aprobat de către Camera Deputaților, ca for decizional. Potrivit modificării, poliția locală va avea atribuții noi. Mai exact, agenții vor putea aplica sancțiuni conducătorilor de trotinete electrice, pe lângă pietoni sau bicicliști. Legea a mers deja spre promulgare.
Inițiativa legislativă a plecat spre promulgare! În ultima perioadă, numărul accidentelor provocate sau în care au fost implicați conducătorii de trotinete electrice a crescut considerabil.
Astfel că, statul a gândit un proiect de lege prin care acești participanți la trafic să fie amendați de către poliția locală, dacă pun în pericol viața lor sau a celor din jur și nu respectă regulile prevăzute în Codul Rutier, în urma modificărilor menționate a Art. 101, din OG 1/2022.
Actul normativ care a trecut deja de Camera Deputaților prevede schimbarea art. 7 alin. 1 lit j) din Legea poliției locale nr 155/2010. În urma modificării, articolul va arăta în felul următor:
„(poliția locală – n.red.) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală;”
Potrivit formei în vigoare a art. 7 alin. 1 lit j) din Legea poliției locale nr 155/2010, polițiștii locali avea permisiunea de a sancționa în trafic doar pietonii, bicicliștii și conducătorii de mopede sau ai vehiculelor cu tracțiune animală.
„(poliția locală – n.red.) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală”, se arată în legea aflată încă în vigoare.
Poliția locală are competențe și în ceea ce privește sancționarea șoferilor de autovehicule, în anumite situații, precum oprirea sau staționarea neregulamentară.