Amenzi de aproape 4 milioane de lei după controale făcute în cluburi, discoteci sau restaurante
Pompierii au dat amenzi de aproape 4 milioane de lei în ultimele 3 săptămâni, după ce au găsit sute de spaţii fără autorizaţie de securitate la incendiu. Controalele s-au făcut în cluburi, discoteci sau restaurante.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada următoare, 24 de ore din 24, salvatorii sunt pregătiți să acționeze atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.
În fiecare zi, pompierii pot interveni cu peste 3.300 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 103 mașini de descarcerare, 304 ambulanțe SMURD, 31 unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 43 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc și vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie. În acest sens, în scopul prevenirii evenimentelor care pot umbri aceste sărbători, IGSU a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor suplimentare de protecție pe linia securității la incendiu la obiectivele care reunesc un număr mare de participanți.
Astfel, în perioada 28 noiembrie – 22 decembrie a.c., pompierii au făcut, la nivel național, 2.548 controale de prevenire la obiective ce desfășoară activități cu public numeros, cluburi, discoteci și unități de alimentație publică care organizează petreceri de Crăciun și Revelion.
În urma acestor verificări, inspectorii de prevenire au identificat 359 de spații care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, iar pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, au fost aplicate 1.081 amenzi, în cuantum de 3.785.215 lei.
IGSU amintește că cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate. Pentru a preveni producerea unor incendii, oamenii sunt sfătuiți să nu aprindă artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor care pot lua foc. De asemenea, este important ca bradul să nu fie pus în apropierea sobelor, a caloriferelor ori a altor mijloace de încălzire.
„În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora. De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase”, sfătuiesc pompierii.