Uniunea Europeană pregătește noi legi care vizează toate statele membre, deci și România. Reprezentanții UE au de gând să actualizeze directivă care privește criminalitatea de mediu, adică daunele pe scară largă „comparabile cu ecocidul”. Regulile directivei vor fi foarte aspre în cazurile grave de deteriorare a mediului, inclusiv a habitatului și exploatarea forestieră ilegală.
Daunele de mediu pe scară largă, cele comparate cu „ecocidul”, vor fi aspru pedepsite de Uniunea Europeană. Reprezentanții UE au de gând să facă actualizări la actuala directivă, care prevede criminalitatea de mediu. Vor fi implementate reguli mult mai dure pentru țările unde se distruge ecosistemul, inclusiv pierderea habitatului și exploatarea forestieră ilegală, scrie The Guardian.
CITEȘTE ȘI: DIRECTIVA UE CARE VIZEAZĂ DIRECT ȘI ROMÂNIA. CE SE ÎNTÂMPLĂ LA NIVEL DE UNIUNE VINE ÎN SPRIJINUL CLIENȚILOR
Marie Toussaint, un europarlamentar care aprobă decizia UE, susține că această hotărâre luată de liderii europeni „marchează sfârșitul impunității pentru criminalii de mediu”, existând posibilitatea să fie introduse litigii de mediu în Europa.
Directiva o să intre în vigoare în primăvara anului viitor, iar fiecare stat membru va avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională. Noile legi gândite de europarlamentari vor avea în vedere acțiunile care provoacă daune extinse, substanțiale și ireversibile sau de lungă durată ecosistemelor mari sau importante, habitatelor sau calității aerului, solului sau apei, mai scrie presa străină, citată de Digi24.
CITEȘTE ȘI: SE VA LUCRA DUMINICA DOAR ÎN ZONELE TURISTICE! LEGEA DIN 1964 ESTE PE CALE SĂ SE SCHIMBE ÎN ELVEȚIA
Noua directivă prevede activitățile de mediu, precum captarea (devierea) apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor exotice invazive și distrugerea ozonului. Nu este prevăzută nicio actualizare legată de pescuit, exportul de deșeuri toxice sau frauda pe piața carbonului.
Chiar dacă o persoană deține un permis pentru activitățile de mai sus, aceasta nu este o scuză. Dacă va încălca legea, va fi pedepsit. Pedeapsa poate fi chiar și cu închisoarea ori cu excluderea de la fonduri publice pentru companii.
Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, este de părere că toate infracțiunile împotriva mediului sunt grave și, din păcate, sunt în creștere.
„UE a convenit asupra unei noi legi care le recunoaște gravitatea, mai ales atunci când ecosistemele mari sunt distruse. Sănătatea noastră depinde de starea mediului în care trăim, așa că trebuie să descurajăm criminalii care doresc să distrugă ecosistemele pentru profit.”, a spus Sinkevičius.