Mulți români vizitează Austria, mai ales pentru pârtiile de schi, dar puțini sunt cei care știu ce amendă uriașă poți să iei când circuli pe drumurile publice. Nu mai puțin de 3.630 de lei are de plătit un șofer dacă încalcă regula.
Viteza maximă permisă pe autostrăzile din Austria este de 130 de km/h. Dat fiind faptul că aceasta limită de viteză este semnalată, poți evita cu ușurință să fii amendat, dar o altă regulă atrage sancțiuni costisitoare.
Șoferii care blochează banda din mijloc sau pe cea de depășire și refuză să se mute pe banda din dreapta nu creează doar disconfort pentru ceilalți, ci sunt și pasibili de amendă. Regula este în vigoare de mai bine de 70 de ani, dar românii care vizitează, pentru prima dată, țara, nu au de unde să știe. Legea se aplică și în Germania.
„Conducătorul unui vehicul trebuie să conducă întotdeauna, pe cât posibil, pe dreapta. Doar pe benzile marcate în zonele urbane și în traficul de convoi, șoferul are voie să aleagă liber banda de circulație. Regulile de conduită corespund astfel, în esență, situației juridice din Germania, adică pe autostrăzi și pe drumurile de țară deschise trebuie să se folosească întotdeauna banda cea mai din dreapta, atât timp cât nu se efectuează depășiri sau există trafic în convoi.
Obligația de a conduce pe partea dreaptă și, prin urmare, și obligația de a utiliza banda din dreapta se aplică în principiu pe drumurile deschise cu mai multe benzi și pe autostrăzi”, se arată pe site-ul guvernului austriac.
De asemenea, șoferii care circulă pe banda din mijloc sau pe cea din stânga, deși banda din dreapta este liberă, sunt pasibili de urmărire penală. În situația în care banda din dreapta este liberă pe o distanță mai mare de 300-400 de metri și nu circuli pe ea se ajunge la amenda de 3.630 de lei.
Austria are un sistem de supraveghere a drumurilor care îi pune pe mulți vitezomani în dificultate. Mai bine de 1.000 de camere monitorizează permanent traficul, motiv pentru care șansele să scapi de amendă sunt aproape infime. În general, pentru depășirea limitei de viteză, amenzile sunt cuprinse între 30 de euro și 150 de euro.
În situația în care ești român și primești pe loc o amendă, indiferent de natura sa, o poți plăti atât cash, cât și prin poștă sau transfer bancar, dar și cu cardul. Amenda trebuie plătită în termen de 14 zile de la emiterea sa.
(CITEȘTE ȘI: La București au fost 32 de grade, dar a nins în august la sute de km de România. Imaginea zilei vine din Austria)