Amendă maximă de 12.000 de lei pentru românii care încalcă această regulă. Noul proiect de lege
Este anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc. Pentru a nu avea probleme cu vecinii, aceștia trebuie să respecte noile reglementări ale Legii 61/1991 – privind tulburarea ordinii și liniștii publice. În caz contrar, amenzile pentru deranjarea locatarilor poate ajunge până la 6.000 de lei.
Noul proiect de lege a fost deja aprobat de Senat, iar propunerea legislativă vizează dublarea amenzilor primite de către cetățenii care tulbură liniște publică. Noile modificări au fost inițiate de senatorul Cosmin Poteraș și se dresează celor care folosesc aparatura muzicală la o intensitate mare, de natură să tulbure liniștea vecinilor – nu numai în cartierele rezidențiale sau în apropierea caselor locuite (așa cum este prevăzu în actuala lege), ci și în afara orașului.
Prin urmare, în astfel de cazuri, vecinii nemulțumiți se pot adresa reprezentanților Poliției Locale, iar petrecăreții vor putea fi buni de plată. Aceste măsuri nu înlătura respectarea legii privind orelor de liniște la bloc – tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00: NU RATA: Amendă nouă pentru românii de la bloc. 3.000 de localnici au fost sancționați deja
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, se menționează în legea actuală.
Se dublează amenzile pentru tulburarea liniștii publice
Proiectul de lege a fost aprobat de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților, acolo unde se va lua o decizie finală. Pentru cetățenii care nu respectă prevederile Legii 61/1991 vor fi sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei. În prezent, amenzile pentru astfel de fapt sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Totodată, cei care nu posibilitatea să plătească amenda vor putea efectua muncă în folosul comunității – între 100 și 150 de ore.
„Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice”, explică Poteraş în expunerea de motive.
O altă modificare a legii prevede ca faptele de tulburare a liniștii vecinilor se sancționează chiar dacă se repetă într-un interval de 72 de ore. În prezent, forma actuală a legii permite sancționarea petrecăreților într-un interval de 24 de ore. Citește și: Lege nouă în România. Amenzi între 5.000 şi 60.000 de lei dacă nu o respecți