Amendă la secundă în Capitală pentru cei care nu plătesc locul de parcare cu dungă albastră. Intră în vigoare din 1 iulie. Aplicația cu care bucureștenii pot scăpa de amenzi

Publicat: 21/06/2023 | 10:39

Românii care nu-și plătesc locul de parcare la Parking București vor fi identificați instant, după patrulele cu radare mobile ale companiei municipale. Aproximativ 3000 de autoturisme pe oră pot fi verificate. Măsura va intra în vigoare din 1 iulie.

Compania municipală Parking București are două mașini cu radare mobile și 16 fără și prin acestea vor trebui să monitorizeze 28.000 de locuri de parcare cu plată din centrul Capitalei. Locurile marcate cu dungă albastră sunt administrate de Primăria Capitalei prin Compania Parking București și, începând din martie 2023, pe locul de parcare se aplică un tarif unitar de 5 lei/oră sau se poate cumpăra abonament.

Radarul mobil poate să verifice numărul de înmatriculare și plata locului de parcare în mai puțin de o secundă și poate constata dacă mașina e parcată gratis, adică fără abonament de zi, lunar sau tarif orar.

Cei care nu au plătit locul de parcare primesc o amendă, care vine cu o fotografie ce include locul, data și ora, iar modul de constatare și înregistrare a contravenției, „cu o tehnologie perfect opozabilă în justitie, va conduce astfel la evitarea tergiversărilor în instanță”.

Pot fi primite inclusiv mai multe amenzi într-o singură zi dacă un autoturism e găsit într-un loc pe o perioadă îndelungată.

Cât plătesc bucureștenii pentru un loc de parcare marcat cu albastru

  • parcarea se plătește de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, iar tariful unitar este de 5 lei pe oră.
  • pentru acest interval orar este disponibil, pentru persoanele fizice, juridice și instituții și un abonament de 30 de lei pe zi sau de 500 de lei pe lună.
  • pentru riverani, abonamentul va fi de 50 de lei pe lună sau de 500 de lei pe an.

În cazul tarifelor pe bază de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice:

  • abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în toată zona unică de tarifare;
  • plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

Tarifele de parcare se pot achita prin următoarele modalități:

  • Tichete preplătite
  • Tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
  • SMS
  • On-line, utilizand platformele/aplicațiile electronice specifice.

Aplicatia Amparcat – soluţia completă pentru parcare în Bucureşti

Cel mai simplu mod pentru a evita neplăcerile privind neplata locurilor de parcare este folosirea aplicației Amparcat. Aceasta are atât varianta pentru Android, cât și pentru Iphone.

Ușurinta cu care aplicația Amparcat identifică zona de parcare permite plata parcării și ajută cu auto-extinderea parcării în caz de întârzieri nu poate fi comparată cu nicio altă metodă de plată.

Peste 500.000 de șoferi apreciază și folosesc astăzi Amparcat pentru a scăpa de grija parcării în București și în alte orașe din țară, cât și pentru a își gestiona simplu și eficient RCA, ITP, CASCo, Rovinieta, extinctor, carnet de conducere, puncte de penalizare și Asistenta rutieră.

Cea mai diversificată aplicație în ceea ce privește metodele de plată este Amparcat (amparcat.ro), care oferă posibilitatea de plată prin card, Apple Pay, Google Pay, Revolut Pay, Self Pay și SMS.

Amparcat este singura aplicație de profil care oferă posibilitatea plății direct cu aplicația Revolut de pe propiul telefon mobil fără a necesita introducerea cardului sau a altor elemente. Tot Amparcat este singura aplicație la nivel național care oferă combinația aceasta de metode de platăȘ card, Apple Pay, Google Pay, Revolut Pay, Self Pay (cash) și SMS.

Cu aceasta aplicație îți poți primi pe mail factura pentru serviciile utilizate, poți primi alerte când iți expira RCA, Rovinieta, Casco, etc, și chiar să le reînnoiesti foarte simplu.

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult