Începutul anului 2025 a venit cu schimbări majore pentru șoferii din România. Guvernul a decis să nu mai plafoneze valoarea punctului de amendă, iar majorarea salariului minim brut a dus la creșterea semnificativă a sancțiunilor rutiere. Șoferii sunt avertizați să fie mai atenți ca niciodată, pentru că amenzile pot ajunge la valori record.
În 2025, valoarea unui punct de amendă a fost calculată la 202,5 lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 20% față de anul trecut, când era de 165 de lei. Astfel, amenzile aplicate șoferilor pot varia acum între 405 lei, pentru cele mai mici contravenții, și 4.050 lei, în cazul abaterilor grave. Însă, unele abateri pot aduce și sancțiuni mult mai mari.
(CITEȘTE ȘI: Amendă de 1.000 de lei pentru angajații care ignoră această lege extrem de importantă)
Așa cum spuneam, amenzile au crescut considerabil, iar una dintre cele mai mari sancțiuni îi vizează pe cei care ignoră verificarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP). Circularea cu un vehicul al cărui ITP este expirat atrage automat două sancțiuni rutiere și o penalizare financiară care poate depăși 8.000 de lei.
Potrivit legii, odată cu expirarea ITP-ului, înmatricularea mașinii este suspendată automat, iar șoferul care continuă să circule încalcă două reguli importante:
Astfel, amenzile pentru aceste două abateri cumulate pot ajunge la 8.100 de lei. Pe lângă sancțiunea financiară, Poliția Rutieră va reține certificatul de înmatriculare al autoturismului. Șoferii vor trebui să efectueze Inspecția Tehnică Periodică la Registrul Auto Român (RAR) pentru a redobândi talonul auto.
Anul 2025 aduce sancțiuni mai dure, iar Poliția Rutieră avertizează că verificările vor fi mai riguroase. Șoferii care ignoră regulile rutiere riscă nu doar sancțiuni financiare usturătoare, ci și alte complicații administrative, precum confiscarea talonului auto.
Noua grilă de amenzi este structurat astfel:
(VEZI ȘI: Amendă de 1.000 de lei pentru toți românii de la orașe sau sate care încalcă această lege)