Amendă de 495 lei pentru românii care își parchează mașinile în fața blocului. Greșeala pe care mulți șoferi o fac

Publicat: 16/08/2024 | 08:46

În orașele mari, locurile de parcare sunt foarte greu de găsit, astfel că locuitorii își lasă mașinile și în locuri nepermise. Nu de puține ori, șoferii aleg să își pună autoturismul în fața casei sau blocului în care locuiesc. Totuși, trebuie să fie foarte atenți la greșelile pe care le fac pentru că se pot trezi cu o amendă de aproape 500 de lei, potrivit Codului Rutier.

Locul de parcare este unul dintre cele mai întâlnite motive de conflict între șoferi. Mulți oameni aleg să își lase mașina pe stradă, în fața curții sau în fața blocului, blocând o anumită suprafață. De asemenea, unii chiar instalează semne de interdicție pentru a se asigura că nu ocupă altcineva acel spațiu.

Citește și: Veşti îngrozitoare pentru şoferii din Bucureşti! Tarifele RCA, mai mari cu 40%. Care este explicaţia

Greșeala care le poate aduce șoferilor amendă atunci când parchează

Trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public, nu proprietate privată, conform legislației. Însă, mulți oameni consideră că acel spațiu li se cuvine. Totuși, pentru ca el să devină privat, locuitorii trebuie să achite impozit la primărie.

Deși este domeniu public, unii șoferi aleg să blocheze cu semne de interdicție locurile de parcare din fața casei pentru a se asigura că nu își lasă alte persoane mașina acolo. În plus, chiar dacă proprietarul plătește impozit și spațiul devine privat, poate parca doar într-o zonă special delimitată.

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană.”, se arată în lege.

Șoferii se pot alege cu amenzi de aproape 500 de lei

Ei bine, cei care nu respectă regulile se pot alege cu amenzi. Codul Rutier prevede că amenda minimă pentru parcarea neregulamentară este de 330 de lei, echivalentul a 2 puncte de amendă, iar suma maximă este de 495 de lei. Totodată, șoferul poate primi și 2 sau 3 puncte de penalizare.

Șoferii trebuie să fie atenți la staționarea neregulamentară – oprirea pe timp îndelungat în locuri neautorizate. Pentru această încălcare a legislației, amenzile sunt și mai severe. Conducătorii auto pot fi obligați să scoată din buzunar între 660 și 825 de lei.

Citește și: Toți șoferii trebuie să știe! Cum poți fi despăgubit și de către cine dacă ți-ai avariat mașina din cauza drumurilor