Amendă de 10.000 pentru românii care locuiesc la bloc și fac această greșeală
Legislația în vigoare prevede amenzi usturătoare pentru românii care locuiesc la bloc. Cea mai mare sancțiune este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Iată despre ce este vorba!
Conform legii 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cei care preferă să dea petreceri în apartament sau să asculte muzica la maxim riscă să fie sancționați corespunzător. Legea în vigoare prevede amenzi usturătoare pentru cei care organizează petreceri private și utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniștea vecinilor. Legea se aplică proprietarilor și chiriașilor.
Amendă de 10.000 pentru românii care locuiesc la bloc
Pe lista contravențiilor care ajung la 10.000 de lei se află și schimbarea de către proprietar a destinației locuinței cu altă destinație decât cea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale. Acest lucru este posibil numai cu îndeplinirea anumitor condiții:
- dacă prin acesta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari, dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietari
- în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominium
- după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de către instituțiile abilitatea în acest sens.
Cheltuielile și gestionarea veniturilor de către asociației de proprietari altfel decât este prevăzut de lege se pedepsește, de asemenea, cu amendă de până la 10.000 de lei.
Cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei se aleg se aleg și cei care nu se ocupă de lucrările de întreținere, reparații sau înlocuirea elementelor de construcție din propria locuință, mai ales cele care pot cauza daune vecinilor. Modificarea suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor.
De altfel, schimbarea sau modificarea spațiului comun, înstrăinarea sau închirierea bunurilor din proprietatea comună și nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se pedepsește cu amendă de până la 10.000 de lei.