Amendă de 1.320 lei și suspendarea permisului pentru șoferii din România care fac această greșeală în timp ce conduc

Publicat: 21/03/2024 | 15:03
Atenție, șoferi, să nu rămâneți fără permis!

Șoferii din România trebuie să fie foarte atenți referitor la regulile pe care le au de respectat în trafic. În caz contrar, se pot alege cu diverse sancțiuni. O singură greșeală le poate aduce suspendarea permisului și o amendă de 1.320 de lei.

Codul Rutier conține foarte multe prevederi, iar șoferii din România ar trebuie să fie atenți la regulile pe care le au de respectat în trafic. De asemenea, în anul 2024 au avut loc și câteva schimbări. Conducătorii auto sunt nevoiți să se pună la curent cu toate modificările făcute. Spre exemplu, una dintre ele este legată de schimbarea anvelopelor (Vezi AICI detalii).

Citește și: 3000 DE LEI AMENDĂ PENTRU ȘOFERII ROMÂNI CARE AU ACESTE OBIECTE ÎN MAȘINĂ. LEGEA S-A ÎNĂSPRIT DE LA 1 IANUARIE 2024

La ce trebuie să fie atenți șoferii din România

În era tehnologiei, telefonul este un obiect indispensabil. Însă, unii oameni nu pot renunța la el nici măcar atunci când se află la volanul mașinii. Totuși, românii ar trebui să știe că folosirea mobilului în timpul condusului este considerată o contravenție și poate duce la aplicarea unor sancțiuni severe.

Șoferii care sunt prinși că utilizează telefonul în timp ce conduc pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Sancțiunea se aplică atât pentru cei care vorbesc sau scriu mesaje, cât și pentru cei care fac poze sau filmează la volan.

Șoferii nu au voie să folosească telefonul mobil la volan

În România, un punct de amendă este evaluat la 165 de lei. Astfel, această greșeală este sancționată cu sume cuprinse între 990 și 1.320 de lei. Mai mult decât atât, conducătorii auto se pot trezi și cu permisul suspendat, dacă utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este însoțită de alte încălcări ale regulilor rutiere.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Pentru a se asigura că își mențin atenția la drum și nu ajung într-o astfel de situație neplăcută, șoferii trebuie să respecte câteva reguli simple:

  • să folosească un dispozitiv hands-free;
  • să conecteze telefonul la sistemul de comunicații al mașinii;
  • să folosească difuzorul în timpul apelurilor audio, fără a ține telefonul în mână;
  • să seteze destinația înainte de a pleca de pe loc, când utilizează navigația;
  • să oprească mașina pentru a scrie un mesaj.

Citește și: ADIO, WAZE ȘI GOOGLE MAPS! UN ROMÂN A DAT LUMEA PESTE CAP CU NOUA APLICAȚIE, ATLAS NAVI. CARE SUNT BENEFICIILE CELOR CARE O FOLOSESC