Mirela Vaida, mărturisiri în premieră, printre multe lacrimi: ”Nu le-am spus niciodată!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Exclusiv » Am pătruns în castelul bântuit de ”Umbra dracului”!

Am pătruns în castelul bântuit de ”Umbra dracului”!

De: Romana Anghel 17/11/2018 | 23:12

Castelul „Teleki”, așa cum este cunoscut conacul de la Pribilești care a aparținut nobilului Teleki Geza, are o legendă impresionantă.  Din păcate, imobilul stă acum să se prăbușească, fiind într-o stare avansată de degradare. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea lui uluitoare. (VEZI ȘI: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)

Clădirea, cu o suprafață de 1.400 de metri, a fost locuinţa de vară a nobilului maghiar Teleki Geza şi are o vechime de aproximativ 200 de ani. În componența proprietății mai intră o suprafață de teren de peste 6.000 de metri pătrați. 

Localnicii se fereau de „Umbra dracului”

În jurul castelului de la Pribilești s-au țesut numeroase legende

Locuitorii satului Pribilești își amintesc poveștile bătrânilor în legătură cu „castelul”. Cu mulți ani în urmă, imobilul provoca fiori reci localnicilor, din mai multe motive. Unul era pădurea de stejari canadieni de lângă castel, pe care contele a plantat-o. (NU RATA, AICI: Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)

Stejarul canadian avea calitatea de a creşte foarte repede, ceea ce sătenilor nu li s-a părut lucru curat. Deşi umbra pe care o făcea era foarte bună şi răcoroasă, localnicii se fereau de acea zonă, considerând-o „Umbra dracului”. 

„Nu li se părea lucru curat faptul că a crescut atât de repede. Ei știau că un stejar are nevoie de mulți ani să crească atât de mare”, povestește un localnic în vârstă.   

Speriați de curent și de animale împăiate

Un alt bătrân își amintește poveşti despre animalele împăiate, unele exotice, care erau păstrate într-o sală de la subsol şi care îi speriau pe copiii ce pândeau prin geam colecţia. Pentru copiii de atunci, acest lucru era chiar înspăimântător. (NU RATA, AICI: EL ESTE REGELE TIRURILOR! ARE CELE MAI FRUMOASE CAMIOANE DIN ROMÂNIA)

De asemenea, se mai spune că în anii ’20, clădirea avea generator de curent, ceea ce sătenilor li se părea iarăși „lucru necurat”.

Obsesiile contelui

Contele Teleki Geza, primul proprietar al castelului din Maramureș

Despre conte se mai ştie că petrecea foarte puţin timp pe an aici, cel mult două săptămâni. Poveştile bătrânilor amintesc de o obsesie a acestuia ca dimineaţa, când se trezea, să găsească nisipul din faţa intrării nivelat perfect, fără nicio urmă pe el. (CITEȘTE AICI: MINUNEA DE LEMN DIN MARAMUREȘ)

Groful de la Pribileşti, geograf și… prim-ministru

Castelul a fost construit în secolul al XIX-lea și a fost folosit ca reşedinţă de vară de către nobilul Teleki Geza. În anul 1897 castelul a fost supraetajat şi modernizat în stil eclectic, iar până la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, a rămas în administrarea contelui Teleki Pál (1879-1941), fiul lui Teleki Geza, şi a urmaşilor acestuia.

Adolf Hitler și Teleki Pal, în noiembrie 1940

Teleki Pál, groful de la Pribileşti, a fost geograf, membru al Academiei ungare de ştiinţă. Ca om politic, a ajuns prim-ministru al Ungariei în perioadele 1920-1921 şi 1939-1941. (VEZI ȘI: POVESTEA FETIȚEI DE 2 ANI CARE A DEVENIT VEDETĂ PRINTRE PĂPUȘILE-GIGANT)

Clădirea a ajuns sediu CAP și cinema

În 1949, imobilul a fost naționalizat. În timpul comuniștilor, clădirea a fost folosită în diverse scopuri, fiind chiar și sediu de CAP, sală de cinema, ori depozit de cereale. Despre familia Teleki se ştie doar că a fugit în străinătate, iar după această dată nu s-a mai aflat nimic despre membrii acesteia.

Teleki a fost o familie de nobili maghiari din Transilvania, originară din satul Teleac (de unde îi provine și numele), comuna Gornești, județul Mureș. (VEZI AICI: A învăţat meserie de la un sticlar surdo-mut)

Istoria zbuciumată a castelului

După revoluție, castelul nu a fost niciodată revendicat de urmașii proprietarilor, astfel că a intrat în proprietatea privată a comunei Satulung, de care aparține satul Pribilești. Asta s-a întâmplat abia în 2006, după un proces cu Federal Coop Maramureș, care a fost ultima societate ce a avut dreptul de folosință asupra castelului înainte de 1989 și care a solicitat în instanță recunoașterea dreptului de proprietate asupra imobilului. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA PROFESORULUI DE COR CARE A CUCERIT ÎNTREAGA EUROPĂ)

Domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, astfel că în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung.

Cumpărat de un urmaș englez al contelui

În jurul castelului de la Pribilești s-au țesut numeroase legende

Clădirea nu a mai fost niciodată renovată, cu excepția acoperișului, în 1998, de către Ministerul Culturii, pe vremea ministrului Ion Caramitru. Din lipsă de fonduri, lucrările au fost oprite, iar după ce primăria a intrat în posesia imobilului, l-a scos la licitație, costurile renovării fiind mlt prea mari față de posibilitățile primăriei.

După trei încercări nereușite, în 2007, imobilul a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki. Preţul stabilit în urma evaluării a fost de 244.000 de euro plus TVA. Noul proprietar a promis atunci că îl va reabilita, însă criza economică ce a lovit întreaga lume i-a dat planurile peste cap.

Vândut unui austriac

Astfel, imobilul a fost vândut în urmă cu câţiva ani unui cetăţean austriac, unic acţionar al unei asociaţii din Pribileşti. Costurile s-au dovedit a fi prea mari şi pentru noul proprietar. „Am înţeles că au vrut să acceseze fonduri europene şi să deschidă un centru cultural pentru zona Codru-Chioar”, a arătat primarul comunei Satulung, Bujorel Mureşan.  (CITEȘTE ȘI: A LUCRAT ÎN MINĂ, DAR SCENA L-A FĂCUT CUNOSCUT! POVESTEA MINERULUI-ACTOR)

Reabilitarea clădirii s-a împotmolit în hăţişul biocratic

Castelul se dărâmă văzând cu ochii

Avocatul Ionuţ Pârvu a colaborat cu reprezentaţii asociaţiei culturale care îl deţine, însă de cel puţin doi ani, nu mai ştie nimic despre proiect. Potrivit lui, predocumentaţia pentru accesarea fondurilor ridica nişte costuri de până la 80.000 de euro, iar pe de altă parte, la acest moment este incertă existenţa fondurilor pentru astfel de destinaţii, respectiv reabilitarea clădirilor istorice. (VEZI AICI: POVESTEA SINGUREI ARTISTE CARE PICTEAZĂ CU OJĂ)

De asemenea, avocatul mai arată că, fiind o clădire de patrimoniu categoria A, sunt foarte puţini arhitecţi autorizaţi pentru a interveni. Astfel, încet, încet, reabilitarea clădirii s-a împotmolit în hăţişul biocratic şi costurile enorme. De altfel, şi clădirile de patrimoniu de rang A sunt foarte puţine în judeţul Maramureș.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de președintele ales al SUA
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Rusia va negocia încheierea războiului din Ucraina, dacă discuțiile vor fi inițiate de Trump. Ce spune ambasadorul lui Putin la ONU
Rusia va negocia încheierea războiului din Ucraina, dacă discuțiile vor fi inițiate de Trump. Ce...
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret. Afaceristul a fost condus pe ultimul drum fără preot și fără slujbă
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret. Afaceristul a fost condus pe ultimul drum...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de afaceri a căutat o rezolvare direct în Cuba:
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Adriana Bahmuțeanu tună și fulgeră după ce a aflat că Silviu Prigoană a fost înmormântat: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”. Jurnalista se teme pentru băieții ei
Adriana Bahmuțeanu tună și fulgeră după ce a aflat că Silviu Prigoană a fost înmormântat:...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar  tată la un an de la divorțul de Ilinca Vandici? Uluitor cum a fost surprins tânărul alături de iubita lui și bebeluș
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar tată la un an de la divorțul de...
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și...
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii....
Mașinile interzise de la circulație. Decizie în România de vineri, 15 noiembrie, ora 10:00
Mașinile interzise de la circulație. Decizie în România de vineri, 15 noiembrie, ora 10:00
Imagini RĂVĂȘITOARE cu Silvius Prigoană. Tânărul, surprins cu ochii umflați de plâns. E distrus de durere
Imagini RĂVĂȘITOARE cu Silvius Prigoană. Tânărul, surprins cu ochii umflați de plâns. E distrus de...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
UE a dat ordin. România schimbă legea pentru toți șoferii. Ce primesc proprietarii auto
UE a dat ordin. România schimbă legea pentru toți șoferii. Ce primesc proprietarii auto
S-a aflat secretul vilei lui Iohannis. Ciucă a dat un răspuns clar
S-a aflat secretul vilei lui Iohannis. Ciucă a dat un răspuns clar
PENSIE cu 360 de lei mai mare pentru acești pensionari din România, începând cu 1 ianuarie 2025
PENSIE cu 360 de lei mai mare pentru acești pensionari din România, începând cu 1...
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de...
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
Alimentele ieftine care țin de foame. Pot fi introduse în meniu chiar și în zile de Post. Nu costă mult și te scapă de orice problemă
Alimentele ieftine care țin de foame. Pot fi introduse în meniu chiar și în zile...
Cum să ai un miros plăcut în locuință întreaga zi. Trucuri simple pe care le știau toți bunicii
Cum să ai un miros plăcut în locuință întreaga zi. Trucuri simple pe care le...
Povestea tumultoasă dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. Când a început totul și de câte ori au divorțat
Povestea tumultoasă dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. Când a început totul și de câte...
×