În această perioadă, profesorii protestează în stradă. Situația salariilor din România e un „teren sensibil”, iar cadrele didactice cer ca veniturile să se majoreze și să fie în conformitate cu importanța socială a activității pe care o prestează. De altfel, există și profesori fericiți. De exemplu, iată mai jos, în articol, cât câștigă lunar un rector în România.
Situația veniturilor din învățământ este sensibilă, la momentul actual. Încă din luna mai, cadrele didactice au ieșit în stradă, pentru a protesta. Profesorii doresc să li se majoreze veniturile, să li se adauge orele suplimentare și sporurile. Este prima grevă generală în Educație, în România, după mai bine de 18 ani. Totuși, nu toți profesorii se declar nemulțumiți de salarii. De exemplu, în câmpul universitar, veniturile ar fi mai mari.
În România, un rector ar ajunge să încaseze sume uriașe. Potrivit informațiilor, salariile de bază pornesc de la suma de 8.300 de lei net și pot ajunge până la 11.000 de lei. De altfel, există cinci funcții de conducere pe partea didactică. Acestea sunt: rector, prorector, decan, prodecan, director de departament. Persoana care încasează cel mai mare salariu, în această ierarhie profesională, este rectorul. Următoarele salarii ar fi fost aplicate în anul 2022, potrivit ziaruldeiasi.ro.
În acest sens, avem următoarele salarii, în funcție de ierarhia profesională:
– Un rector poate încasa până la 11.000 de lei lunar;
– Un prorector poate câștiga 9.700 de lei lunar;
– Un decan poate avea un venit de 9.500 de lei pe lună;
– Un director administrativ ar încasa același venit precum un decan, de 9.500 de lei;
– Un prodecan poate încasa maximum 8.300 de lei;
– În cele din urmă, directorul de departament poate avea un salariu lunar de 9.200 de lei.
De altfel, legea 153/2017 arată că „salariul de bază pentru funcţiile de conducere se stabileşte de către conducătorul instituţiei publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor impuse de atribuţiile corespunzătoare activităţii desfăşurate; în salariul de bază pentru funcţiile de conducere atât la gradul I, cât şi la gradul II, este inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă, la nivel maxim”.
Vezi și PARADOX ROMÂNESC. OSPĂTARUL CARE LUCREAZĂ ÎN PARLAMENT CÂȘTIGĂ MAI MULT DECÂT UN PROFESOR
Sursă foto: colaj Pixabay