Am găsit singurul detașament privat de paradă!
CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea unui fost militar lugojean, care a adunat uniforme din întreaga lume și le prezintă la diverse manifestări. Ceremonialul este susținut de tinere îmbrăcate în uniforme militare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. (VEZI ȘI: POVESTEA CELUI MAI EXPERIMENTAT PILOT MILITAR DIN ROMÂNIA)
Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou Petru Laţcu” din Lugoj are un „detaşament” de fete, cu care organizează ceremoniale – spectacol de reconstituire istorico-militară a unor bătălii și evenimente politice din timpul celui de al Doilea Război Mondial care au avut loc în Banat.
Din 2011, de când a luat ființă această asociație și până în prezent, detașamentul de fete a prezentat locuitorilor din vestul țării, de la Dunăre și până la Ineu, mai mult de 70 de spectacole. (NU RATA: POVESTEA ROMÂNULUI CARE A CUNOSCUT ”IADUL PE PĂMÂNT”. A SLUJIT 16 ANI ”LEGIUNEA STRĂINĂ”)
Cum a început totul
Vasile Haţegan, președintele Asociației Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou Petru Laţcu” din Lugoj, își aduce aminte cu nostalgie de începuturile acestei călătorii prin istorie. Ele este cel care a adunat toate uniformele.
„În 2011 când am înființat asociația, am inclus în obiectul de activitate și acțiuni social-culturale. Am pornit la reconstituirea unor evenimente doar cu patru fete. Uniunea Europeană permite reconstituiri istorice, cu condiția să se respecte adevărul istoric, însemnele militare, imnurile etc. Aveam probleme cu uniformele care trebuiau să arate ca cele din al Doilea Război Mondial. Uniformele au fost procurate de la unii pensionari militari cu talia mai mică și de la un depozit militar am primit 20 de bluze de vară soldățești scoase din dotare”, povestește Vasile Haţegan pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Și-au croit singuri costumele
“Datele în ce privește inamicii și aliații din zona de vest au fost obținute de la unele ambasade din București. Însemnele de grade le-am confecționat cât mai aproape de cele reale. O perioadă am improvizat ținuta, dar trebuia neapărat să respectăm adevărul istoric și asta ne-a dat multă bătaie de cap. Secția de Croitorie militară a ministerului ne-a trimis o ofertă, dar cum un costum costa între 500 și 800 de lei, iar nouă ne trebuiau cel puțin 14 bucăți, nu ne-am putut permite. Nu aveam banii necesari, așa că le-am confecționat noi înșine. De la ambasadele țărilor beligerante și de pe Internet am obținut modelele și ne-am apucat de treabă”, mai spune liderul Asociației Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou Petru Laţcu”. (CITEȘTE AICI: EL ESTE SUPER-POLIȚISTUL DE LA SLATINA!)
„Am încercat și cu băieți, dar nu a mers”
Hațegan explică și de ce a ales ca soldații acelor vremuri să fie interpretați de fete, și nu de băieți, așa cum ar fi firesc.
„Am încercat și cu băieți, dar nu a mers. Sunt indisciplinați și neserioși. Nu m-am putut baza pe ei. Lipseau de la repetiții și chiar de la evenimente, așa că am apelat la fete. Ele sunt mult mai serioase. În altă ordine de idei, uniforma militară pentru băieți era mult mai greu de realizat. Pantalonii și bocancii vremurilor trecute erau greu de procurat. Fetele poartă fuste negre și asta simplifică problema”, mai arată Vasile Haţegan. (VEZI ŞI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)
Detașament unic în lume
Detaşamentul de fete, de la Lugoj este unic în lume prin faptul că în timpul spectacolului, spectatorului îi sunt prezentate uniformele tuturor țărilor implicate în conflictul mondial. Hațegan spune că manifestații de acest gen au loc și în alte țări, dar actorii poartă uniforme numai cu însemnele armatei din țara respectivă.
Asociaţia lui Hațegan a reușit să implice în această poveste peste 280 de tineri din vestul țării. Vasile Hațegan spune că, în felul acesta, copiii învață multe lucruri pe care nu le-ar fi aflat nici măcar la școală. (NU RATA: El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)