„Am găsit câinele mort, înghețat în picioare!” -38.5 grade în România și 17 oameni morți

Publicat: 25/01/2019 | 09:10

Vreme rece în aceste zile în România, iar meteorologii anunță că ar fi mai bine pentru cei vârstnici să stea în case. Și să spere că, începând cu săptămâna viitoare, că vremea se va ameliora, treptat. Cea mai grea iarnă din România a lăsat în urmă nu mai puțin de 17 morți, după temperaturi extrem de scăzute.

În ianuarie 1942, la Bod, în depresiunea Brașovului, s-a înregistrat cea mai joasă temperatură din istoria României: -38,5 grade Celsius. ”Dacă ieșeai afară, înghețai instant”, au spus cei care au trăita acele vremuri. Au fost 17 morți de frig, iar lemnele de foc erau păzite de armată, pentru că lumea se bătea pe ele, scrie a1.ro.

România era în plin Război Mondial, soldații luptînd, alături de nemți, contra rușilor, pe frontul din Crimeea. Era 25 ianuarie 1942, ora 05.00, când termometrele stației meteo de la Bod au înregistrat -38,5 grade Celsius, cea mai joasă temperatură din istoria României. ”Eram obișnuiți cu frigul, dar nici chiar așa. Seara, câinele era viu. Dimineața l-am găsit înghețat, în picioare, în fața cuștii”, spunea un localnic. ”Era așa ger că dacă ieșieai afară mureai pe loc”. 17 persoane au decedat atunci. Există și o explicație: Bodul este așezat în Depresiunea Brașovului, iar frontul atmosferic rece rămâne, aici, mai multă vreme. Trenurile nu au mai funcționat, străzile s-au închis. ”Oamenii se omorau pentru lemnele de foc. Așa că soldații, puțini cum erau, le păzeau. Totul se raționalizase”, sunt imaginile de atunci.

Brașovul avea să mai cunoască două astfel de ”recorduri”, dar nu ”absolute” ca cel din 1942: 14 ianuarie 1985, -32,3 grade Celsius, și 25 ianuarie 2010, -30,2 grade. Interesant este faptul că aceeași stație meteo de la Bod înregistrase, pe 11 februarie 1929, o valoare negativă identică, -38,5 grade, dar recordul nu fusese omologat, drept pentru care data de 25 ianuarie 1942 deține supremația.

Cea mai joasă temperatură înregistrată, vreodată, pe Pământ, a fost de – 89,2 grade Celsius, valorile stației Sovietice ”Vostok”, din Antarctica, pe 21 iulie 1983.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult