Vești bune pentru seniorii români! Aceștia vor putea avea parte de o majorare a pensiilor începând cu noul an. Noua lege a pensiilor prevede că începând cu data de 1 ianuarie, valoarea punctului de referință în baza căruia se calculează pensiile (81 de lei), se va majora cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Acești indicatori care vor duce la rezultatul definitiv vor fi comunicați de Institutul Național de Statistică. Indicele câștigului salarial mediu brut este rezultatul raportului dintre câștigul salarial mediu brut din anul respectiv și cel din anul precedent, exprimat în procente.
Câștigul salarial mediu brut pe economie din luna decembrie a anului trecut a fost 8.301 lei și cel net 5079 lei.
Conform ultimelor date statistice transmise de INS pentru luna iulie 2024, câștigul salarial mediu brut pe economie a fost 8.580 lei și cel net 5242 lei.
Conform calculelor făcute de Adevărul, permiterea salariului mediu brut de a rămâne la acest nivel de 8.580 lei până la finalul anului, pe lângă indexarea cu rata inflației, va duce la o majorare a pensiei medii cu jumătate din indicele câștigului, mai exact cu 1,67 %.
BNR a prezis că rata anuala a inflației ar trece printr-o scădere de 4% la finalul acestui an.
Deși obișnuia să anunțe datele în prima jumătate a lunii, nici până în acest moment CNPP nu a publicat datele oficiale privind pensia medie din luna septembrie.
Această întârziere este datorată, cel mai probabil, volumului mare de muncă al funcționarilor caselor de pensii rezultat în urma cererilor de revizuire a deciziilor.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunța în luna august că pensia medie va crește începând cu luna septembrie, mai exact, de la 2.250 lei la 2.761 lei.
CITEȘTE ȘI: Am făcut calculul. Câți lei primește un român la pensie, dacă a muncit 45 de ani cu carte de muncă
„Mica” recalculare a început, iar pensionarii se pot alege cu bani în plus, începând cu 1 octombrie 2024. Este vorba despre cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, iar vârstnicii vizați sunt cei care au avut venituri nepermanente și cei care s-au pensionat până în anul 2001.
Pentru a se alege cu bani în plus la pensie, aceștia trebuie să meargă la Casele Teritoriale de Pensii, unde să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente.
Conform legii, toți angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințele de care pensionarii au nevoie. În cazul în care firma a dat faliment există și atunci o soluție: actele vor fi căutate la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.
CITEȘTE CONTINUAREA AICI: A început „mica” recalculare a pensiilor! Ce trebuie să facă seniorii români pentru bani în plus