Fiecare meserie are farmecul ei, iar cea de frizer nu face excepție. Cei care aleg să o practice o fac, de obicei, din pasiune și muncesc mult pentru a se specializa. Munca este recompensată cu un salariu motivant. În România, un frizer profesionist ajunge să câștige între 4.000 și 4.500 de lei lunar, la care se adaugă și bacșiș. Dar câți bani câștigă cineva cu aceeași ocupație în Germania?
Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în Germania lucrurile sunt clare, astfel că, un angajat care muncește cu normă întreagă câștigă în medie 4.105 euro pe lună. Acesta este salariul mediu brut. Evident, suma crește în funcție de studii. Mai exact, pentru cineva cu o diplomă de licență în domeniu salariul mediu este de 4.551 de euro, iar cu o diplomă de master, remunerația ajunge chiar și la 6.188 de euro pe lună.
Acum că am aflat care este media salarială din Germania, trebuie să spunem că, prin comparație, meseria de frizer nu este una prea bănoasă. Oficiul Federal de Statistică arată că în anul 2022, un frizer era plătit cu 1.778 de euro brut pe lună. Acest salariul este cu mult sub media națională. De exemplu, o asistentă medicală câștigă de două ori mai mult, încasând un salariu de 3.559 de euro. Iar piloții sunt plătiți și ei de cinci ori mai bine, având o remunerație în medie de 8.739 de euro.
(CITEȘTE ȘI: AM FĂCUT CALCULUL! CÂȚI EURO PRIMEȘTE SALARIU UN ROMÂN ÎN SPANIA, ANGAJAT CULEGĂTOR DE CĂPȘUNI)
În România, salariile frizerilor nu sunt chiar mari, însă cei care au această ocupație se pot bucura de bacșișuri surpinzătoare. Pentru a practica acest job trebuie să ai un certificat de calificare profesională dobândit în urma unui curs de frizerie, pe care îl poți susține la un centru de formare profesională. După ce au învățat tot ce trebuie, frizerii debutanți ajung în saloane și încasează în medie un salariu de 2.000 – 2.500 de lei, pentru un program de maximum 15 zile/lună, respectiv 180 ore/lună.
Avansând, un frizer cu experiență ajunge la un salariu mediu de 4.000 – 4.500 de lei. În cazul frizerilor din România, pe lângă salariu, aceștia încasează, aproape de la fiecare client, și bacșiș. Această practică îi ajută pe cei care lucrează în domeniu să își mărească destul de mult venitul. În medie, un frizer cu experiență poate face până la 800 de lei bacșiș pe zi, în funcție de locul în care lucrează.
„Oamenii sunt generoși atunci când vin la frizer. Toți își doresc să arate bine, așa că se comportă frumos. Bacșișul diferă. Există clienți care lasă 5 -10 lei și clienți care dau peste 100 de lei. Depinde de dispoziția lui, de cât de mulțumit e. Cel mai mare bacșiș pe care l-am primit a fost de 250 de lei. Evident că există și unii care nu dau nimic”, a declarat un frizer, de la un salon din București.