Majoritatea românilor au obiceiul de a-și păstra carnea la congelator, dar puțini sunt cei care știut câte săptămâni pot fi depozitate aceste alimente la rece. Fie că este vorba despre pui, porc sau vită, nu trebuie să depășească termenul.
Cetățenii care au prins perioada comunistă știu foarte bine cât de rară era carnea și, odată cu căderea regimului totalitar, au început să-și facă „provizii” pe care le țin la rece. Țara este plină de supermarketuri, magazine, măcelării, dar prețul redus și ofertele îi fac pe unii să-și umple congelatoarele pentru „zile negre”.
Iată cât rezistă carnea de diferite tipuri, la congelator:
Pentru a vă asigura că puteți consuma carnea după ce este decongelată, trebuie să fiți atenți la câteva detalii. În primul rând, să verificați culoarea și textura pe care o are. Dacă nu arată corespunzător, mai bine o aruncați. Este mai simplu să cumpărați altă carne decât să faceți o toxiinfecție alimentară. De asemenea, verificați și mirosul cărnii.
Potrivit specialiștilor în nutriție, trei alimente nu ar trebui niciodată să fie congelate. Primele sunt ouăle deoarece se pot dilata la rece. Totuși, o variantă ar fi să separați gălbenușurile de albușuri și să le puneți în recipiente separate.
Pe locul al doilea în această listă se află brânzeturile moi. În momentul în care sunt congelate, acestea își schimbă complet structura și gândul. De asemenea, pot deveni un mediu fertil pentru bacterii.
Locul al treilea este ocupat de carnea care a fost decongelată. Motivul pe care îl invocă nutriționiștii este că dubla congelare ar duce la pierderea proprietăților nutriționale și ar putea cauza infecții grave în corp.
(CITEȘTE ȘI: Cele 9 alimente care nu trebuie ținute în congelator, sub nicio formă)
Investiția ar fi mai mare decât beneficiul, așa că producătorii nu pun bec unde nu cred că este nevoie. După cum a explicat Robert H. Frank, congelatoarele cu bec ar putea apărea doar dacă ar fi cerute special de anumite persoane. O altă situație ar fi cea în care veniturile ar crește în masă și indivizii ar avea mai mulți bani de cheltuit.
„În general, beneficiile unor astfel de caracteristici, măsurate prin ceea ce oamenii sunt dispuși să plătească pentru ele, tinde să crească pe măsură ce venitul crește. Principiul cost-beneficiu prezice astfel că cei care cumpără și au venituri extrem de mari ar putea crede că o lumină în congelator merită costul suplimentar”, a spus profesorul de economie.
(CITEȘTE ȘI: Câte ore rezistă alimentele în congelator, în cazul în care se ia curentul electric în casă?)