Frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din locuința fiecărui om. Pentru că este utilizat zilnic, mulți se întreabă cât curent consumă, dar și ce pot face pentru a economisi. Trebuie să avem grijă pentru că acesta poate ajunge să consume foarte mult, dacă nu respectăm câteva reguli simple.
Nu toate frigiderele consumă la fel de mult. Acest lucru depinde de model, de temperatura exterioară sau de funcția de încărcare.
De asemenea, este important de reținut faptul că un frigider nu consumă tot timpul curent. Atunci când motorul nu este pornit, iar ușa este închisă, frigiderul consumă foarte puțin curent sau chiar deloc.
De exemplu, pentru un frigider (clasa energetică A, cu un volum de 387 l) cu un consum anual de energie de 108 (kWh/an), în condiții optime de utilizare și luând în considerare costul plafonat al energiei de 0,8000 lei/kWh, vom avea un cost lunar aferent energiei 7,2 lei pe lună, respectiv 86, 4 lei pe an.
Un frigider de 330 L din clasa F consumă anual în jur de 300 kWh. Un produs similar, cu aceleasi caracteristici de volum, încadrat însă în clasa de energie E, consumă anual 258kWh, iar, dacă ar fi în clasa A, ar consuma anual doar 66 kWh. Diferența de consum între clasele energetice este astfel, în medie, de 50 kWh pe an. Înlocuirea unui frigider din clasa energetică F cu unul din clasa A va duce la scăderea consumului anual cu 240 kWh.
Este important să nu uiți să dezgheți frigiderul cu regularitate. Gheața acumulată va crește consumul de energie.
Obiceiul de a deschide frigiderul ”pentru a vedea ce mai este nou” ar fi bine să dispară. Deschiderea inutilă a ușii frigiderului implică o muncă în plus de răcire a aerului care intră. Astfel, se va mări gradul de umiditate, se va forma gheață, ceea ce va duce la un consum mărit de energie electrică.
Un alt aspect important îl presupune setarea termostatului la +4 – +5 grade în frigider și la -18 în congelator. Sunt cele mai potrivite temperaturii pentru păstrarea alimentelor, dar și pentru un consum bun de energie.