Icrele de sturion sunt considerate o adevărată comoară, iar România este țara care are privilegiul de a exporta ”aurul” din farfuria europenilor. În cele mai bogate țări din Europa, un kilogram din acest aliment ajunge să coste și 2.000 de euro.
De când Rusia a primit interdicție de a exporta majoritatea mărfurilor, românii au profitat la maximum de posibilele avantaje și au dus comerțul la un alt nivel. Icrele provenite de la nisetrul siberian sunt considerate adevărate delicatese. Datorită cantității foarte mari de icre negre pe care le au femelele, mai exact, 30% din cantitatea lor, ”aurul” din farfurie ajunge să coste o avere.
Deși există puține crescătorii de sturioni în Români, producătorii sunt invadați de tot mai multe cereri de export. Mariana Suciu, administrator de fermă piscicolă, a dezvăluit că vânzarea de sturion a crescut anul acesta de până la 5 ori mai mult, îmsă, doar în primele trei luni ale anului. Expertul estimează vânzări colosale până la finalul acestui an.
„Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât. În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro (pe kilogram – n.r.)”, a spus Mariana Suciu, potrivit observatornews.ro.
Nisetrul siberian cântărește între 20-30 kg, iar femelele sunt cele care cântăresc cel mai mult și pot avea o durată de viață de până la 50 ani. Totodată, carnea acestei specii este extrem de gustoasă. Se consumă proaspătă, afumată sau marinată. De departe, cele mai apreciate și căutate sunt icrele, de culoare cenușie, care se servesc proaspete sau în diverse preparate.