Am aflat de ce se dau politicienii cu mir, se boteaza si se roaga la Dumnezeu in Parlament
Realitatea politica romaneasca s-a schimbat radical odata cu independenta profesionala a procurorilor DNA. Oameni politici care se credeau intangibili au fost pusi sub acuzare in special pentru infractiuni economice, dar si luare de mita sau trafic de infuenta.
Printre cei mai cunoscuti alesi care au dat un nou inteles expresiei “Cu Dumnezeu inainte!” se numara fostul ministru al transporturilor Dan Sova, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si Cristian David ex-detinatorul portofoliului de Ministru de Interne. Acesta din urma s-a botezat in fata camerelor foto si video dupa iesirea din arestul preventiv iar imaginile au devenit virale.
Vor sa sensibilizeze opinia publica
Pentru a evita intrarea la “beciul domensc” sau drept multumire ca acest lucru (inca) nu s-a intamplat, unii dintre alesii tarii s-au lasat filmati folosind numele lui Dumnezeu. “Desigur ca rugaciunea in sine, miruirea si botezul sunt o binecuvantare, dar de ce in public? Mediatizarea presupusei relatii cu Dumnezeu tinde sa sensibilizeze populatia care se va gandi ‘’ vai ce oameni buni si religiosi”. Imaginea unui om care se roaga si isi da cu mir sau se boteaza contrasteaza cu cea a unui infractor. O persoana cu sange rece nu ar ezita sa foloseasca “argumentele” religioase daca ele pot aduce libertatea.
Aceste rugaciuni, botezuri si miruiri in fata camerelor de filmat pot sa nu aiba legatura cu spiritualitatea in sine ci cu crearea de imagine in ochii celor cu ceea ce se numeste “ frica de Dumnezeu”. Romania este o tara laica, iar covarsitoarea majoritate a romanilor este impresionata de apelul la divinitate. Rugaciunile in public cimenteaza in mintea credinciosilor ideea ca cel care le spune este un om nevinovat. Acest lucru poate avea multe beneficii pentru enoriasul de conjunctura, inclusiv voturi in plus la urmatoarele alegeri”, a explicat psihologul CANCAN.ro, Cezar Laurentiu Cioc.
Profilul psihologic al celui care foloseste “argumentele Domnului”
Sigur ca si unii dintre demnitarii statului pot fi oameni cu inclinatii sprituale reale. De obicei acestia se feresc sa mediatizeze credinta lor si nu amesteca profesionalul cu spiritualul. Ei se roaga atunci cand nu sunt vazuti si auziti de nimeni, iar relatia lor cu Daumnezeu este una personala, nu publica. Nu la acest tip de politician facem referire, ci la alesul care e un fin psiho-sociolog. “El stie sa directioneze convingerile maselor mari de oameni in sensul dorit de el. A petrecut suficient de mult timp printre oamenii simpli si a invatat ca religia este cea mai simpla cale de sensibilizare a acestora. Dincolo insa de masele mari de oameni, rugaciunile circumstantiale au efect si asupra autoritatilor decidente intre-ale libertatii sau incarcerarii. Pe scurt, un apel la divinitate in mod public tinde sa mai spele, in constientul colectiv, din pacatele generate de “ ochiul dracului””, a mais spus Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.
––––––––––––––––––––––––––––-
CITESTE SI
De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!
Psihologul CANCAN.ro elucideaza misterul preotului cu Maserati! Vezi ce spune specialistul!
–––––––––––––––––––––––––––––
Din punct de vedere psihologic se constata o tendinta generalizata a oamenilor ( nu doar politicienilor) de a face apel la divinitate atunci cand sunt in dificultate. Odata depasit acel hop, se uita ideea de Dumnezeu si credinciosii de ocazie revin la modelele comportamentale de dinainte……pana la urmatoarea situatie dificila, desigur! (Alex Saulea)