Am aflat adevarul! Ce a simtit Elena Udrea dupa ce gardianul a incuiat celula! „Capata dimensiune de catastrofa”
Privarea de libertate sub forma arestului reprezinta o solicitare afectiva majora, in special pentru cei care cad de sus. Intensitatea acestei solicitari nu este egala pentru toti cei aflati in aceasta situatie. Politicienii si oamenii de afaceri cu multa putere si influenta suporta mai greu perioada de incarcerare decat ceilalti detinuti. Printre cei mai sonori politicieni care au ajuns dupa gratii se numara Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Gigi Becali, fostul premier Adrian Nastase si lista este inca lunga.
Prietenul la nevoie se cunoaste
Psihologul CANCAN.ro, Cezar Laurentiu Cioc de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman, a explicat cum politicienii ajung sa fie depresivi in spatele gratiilor.
“Exista o situatie depresiva specifica acestei circumstante. Noi, psihologii, o numin depresie de incarcerare. Politicienii si oamenii bogati nu gandeau sub nicio forma ca pot ajunge in acesta conjunctura. Odata ajunsi printre detinutii de rand, urmeaza alta treapta de cadere psihologica. Conditiile din penitenciare si interactiunea cu colegii de celula capata dimensiune de catastrofa. Dintr-o data oameni cu ego-uri cat catedralele interactioneaza direct intr-un spatiu restrans cu oameni care nu au poate nici educatia lor, nici viziunile sau comportamentul high-class cu care erau ei obisnuiti”, a spus psihologul Cezar Laurentiu Cioc.
Situatia de incarcerare este un moment de consum emotional intens pentru oricine, iar in acele clipe in care ratiunea este coplesita de frici interioare si uneori de regrete si autoinvinovatiri unde se cunoaste structura unui temperament si caracter pe care este “construit” un om. “Unii cad in depresie severa, altii cred ca viata lor s-a incheiat odata cu incarcerarea. Un procent mic de oameni isi pastreaza insa ratiunea si ‘gandirea la rece’, fapt care poate aduce beneficii de imagine si chiar avantaje legale pentru ca isi apara cazul cu mai mare luciditate. Tot acum se testeaza si adevaratii prieteni. O realitate este aceea ca cel aflat in situatia de arest se simte parasit de multi dintre fostii lui apropiati, fapt care amplifica depresia de incarcerare”, a mai spus expertul CANCAN.ro.
Ce se intampla dupa ce se elibereaza?
Potrivit lui Cezar Laurentiu Cioc, cei care reusesc sa treaca peste situatia de arest cu succes vad viata cu alti ochi. Incep sa isi cunoasca limitele si multi dintre ei pun mai putin accent pe putere, bani si influenta politica. “Unii se apropie mai mult de spiritualitate, altii de dezvoltare personala, investitii in cunoastere sau momente traite frumos. De exemplu calatorii prin lume sau aplecare catre familie. Este un moment de “acum fac ceea ce am visat mereu… dar nu am avut timp”. Acelasi sentiment il au si cei care au scapat ca prin urechile acului dintr-un accident aviatic sau ceva similar”, mai spune Cezar Cioc.
De altfel, la fel se intampla si in medicina, unde banii si puterea nu pot cumpara tratamente pentru boli incurabile. In acele momente oamenii cu multi bani sau influenta politica isi dau seama cat de putin valoreaza averea lor.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
Cel mai mare regret al celebrului psiholog Florin Tudose! A murit inainte de a apuca sa…
De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!
–––––––––––––––––––––––––––––
“De exemplu Steve Jobs a fost unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei, dar toata puterea lui financiara nu a putut “cumpara” un tratament complet contra cancerului de pancreas. Acest tratament se afla inca peste varful cunoasterii stiintifice din vremurile noastre. Bogatii sunt foarte mirati cand afla ca sunt lucruri concrete legate de libertate, medicina, viata si moarte pe care nu le pot cumpara. In acest moment se spulbera complexul lui Zeus, care ii dadea impresia omului cu inflenta si putere financiara ca orice ii este accesibil”, a conchis psihologul Cezar Laurentiu Cioc de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman.
(Alex Saulea)