Alţi trei pacienţi români cu COVID au fost transferaţi în Polonia! Aceștia se aflau în stare critică
Trei pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, în stare gravă, au fost transferați astăzi în străinătate. Aceștia au ajuns orașul polonez Lodz pentru „a primi asistență medicală de terapie intensivă”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Cei trei pacienți transferați în Polonia se aflau într-o stare gravă. Este vorba despre 2 pacienți care au fost internați în unități de primiri urgențe din Cluj și un alt pacient din Iași care a fost transportat cu elicopterul până la Cluj-Napoca. (CITEȘTE ȘI: UN SINGUR PAT MAI ESTE LIBER LA ATI COVID ÎN SPITALELE DIN ȚARĂ. ANUNȚUL OFICIAL AL GCS)
Toți pacienții se află în stare stabilă, transportabili, intubați și necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă, a transmis Ministerul Sănătății, marți, prin intermediul unui comunicat de presă.
Până în prezent au fost transferate în unități medicale din afara țării un număr de 47 de persoane care au nevoie de asistență medicală în secții ATI.
Statul român suportă toate cheltuielile pentru repatrierea pacienților
Statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), va suporta toate cheltuielile de repatriere a pacienților infectați cu coronavirus care au fost transferați la spitalele din afara țării.
Potrivit hotărârii adoptate la şedinţa de sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate, va asigura, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unităţi spitaliceşti din străinătate, pentru:
- transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la unitatea spitalicească din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;
- asigurarea utilităţilor de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi, dar fără a se limita la: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistenţă medicală în regim de urgenţă;
- transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;
- formalităţile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ, fără a se limita la acestea, acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/supralegalizare, dacă autorităţile străine competente percep anumite taxe sau tarife, după caz
(VEZI ȘI: CORONAVIRUS ROMÂNIA, 26 OCTOMBRIE 2021. 16.765 DE CAZURI NOI S-AU ÎNREGISTRAT ÎN ULTIMELE 24 DE ORE)