Alo, BOMBAAA! Cand ei intra, ceilalti ies! Ei sunt politistii care isi risca viata la fiecare misiune!

De: Cancan
Publicat: 13/12/2013 | 01:07
Miahi Savin, complet echipat, alaturi de robotelul care se ocupa de dombe

Costumul lui Mihai are 40 de kilograme, este facut din kevlar si placi ceramice si poate rezista unei explozii provocate de un kilogram de TNT

Cinci echipe au grija 24 de ore din 24, sapte zile din sapte de viata bucurestenilor. Printre ei se afla si Mihai Savin, care ne-a spus, fara sa stea pe ganduri, ce lucruri ii trec prin minte atunci cand intervine pentru neutralizarea unui dispozitiv exploziv improvizat. “Nu stai pe ganduri, te concentrezi la maximum si actionezi”, ne-a spus Mugurel Saftoiu, seful serviciului.

Orice echipa are in componenta si un caine. El este Ron

Serviciul Pirotehnic de la Bucuresti are competente pe langa Capitala si in judetele Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Teleorman si Ialomita. “Nu exista protectie suta la suta! Costumul spre exemplu asigura protectie doar la o anumita cantitate de explozibil”, ne-a spus seful Serviciului Pirotehnic al Politiei Capitalei, comisar-sef Mugurel Saftoiu.

Mihai controleaza cu ajutorul unui laptop robotul care trebuie sa se „ocupe” de dispozitivele explozive

Din fericire in Romania nu sunt foarte dese aceste atacuri cu dispozitive explozive improvizate, iar toare apelurile telefonice in care se anunta diverse bombe s-au dovedit false!

Dar asta nu inseamna ca structura din cadrul politiei Capitalei sta degeaba. Spre exemplu in anul 2000 a fost neutralizata o astfel de bomba gasita la o masina in Piata Unirii. “Niciodata nu au fost cazuri in care sa nu reusim neutralizarea. Nu au fost inregistrate pagube si victime”, ne-a mai spus comisar-sef Mugurel Saftoiu.

Robotul poate fi echipat si cu o arma capabila sa neutralizeze bomba

Ca dotari, serviciul nu sta prost, iar “jucariile” de aici sunt la standardele celorlalte tari din Uniunea Europeana. Pentru o interventie se foloseste costumul din Kevlar, de 40 de kilograme, un robot care poate fi controlat prin telecomanda pentru a inspecta, muta si neutraliza dispozitivul suspicios, precum si cel mai bun prieten al omului, dresat special pentru a gasi explozibili.

Serviciul se bazeaza foarte mult si pe preventie, ei fiind prezenti cu ocazia oricarui eveniment de amploare, meciuri sau concerte. Iar din puctul de vedere al comisarului sef, batai de cap creeaza curiosii care in loc sa se indeparteze cand aud o masina de politie, se apropie sa vada ce se intampla. (A.S.)
 

This browser does not support the video element.