Alimentul surprinzător care scade colesterolul. Mulţi s-ar gândi că îngraşă
Colesterolul este grăsime pe care organismul o folosește pentru a produce celule, hormoni și alte substanțe importante, cum ar fi vitamina D și bila. Colesterolul este împachetat și transportat prin fluxul sanguin de către organism sub forma unor particule cunoscute sub numele de lipoproteine. Riscul de colesterol ridicat sau de hipercolesterolemie crește, de obicei, odată cu vârsta, iar această afecțiune este mai frecventă la femei decât la bărbați. Important de știut este că valorile ridicate ale colesterolului nu provoacă simptome – un test de sânge este singura modalitate de a detecta problema. Specialiștii recomandă consumarea unui aliment minune care poate duce la scăderea colesterolului din sânge.
Consecințele excesului de colesterol în artere (LDL – colesterolul rău) – grăsimile împiedică buna funcționare a circulației, îngreunează circulația sângelui și afectează procesul de oxigenare al organismului – pot duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale. Vestea bună este că natura ne-a pus la dispoziție alimente care pot ajuta la reducerea colesterolului LDL din sânge.
Alimentul care reduce nivelul colesterolului LDL din sânge
Alimentația și exercițiile fizice sunt cele mai sigure ”arme” pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge – îmbunătățirea dietei prin consumul de fructe, legume, proteine slabe, fibre (ovăz, semințe de in, fasole, orez, linte, mazăre, orz, secară etc).
,,Sunt 3 lucruri la care participă colesterolul pentru a le produce: celule, hormoni și sucuri biliare. Ficatul produce colesterol, care ajunge în cantități mari în sânge. Acesta călătorește în intestin, ca să dizolve grăsimile. După aceea, în intestin, colesterolul are tendința de a le absorbi înapoi. Tu împiedici acest lucru dacă mănânci un aliment cu fibre solubile.”, potrivit medicului Mihail Pautov.
Un alt secret îl reprezintă consumul de grăsimi nesaturate, provenite în principal din consumul de ulei de măsline – alimentul minune care poate duce la scăderea LDL din sânge. Măslinele conțin polifenoli – un grup de agenți antioxidanți care previn oxidarea și împiedică formarea depozitelor de colesterol (LDL) în sânge și care crește nivelul de colesterol bun (HDL).
Cauze ale colesterolului mărit:
- Alimentația deficitară: consumul de prea multe grăsimi saturate sau trasn contribuie la creșterea colesterolului rău – LDL
- Obezitate
- Stil de viață sedentar: lipsa activității fizice poate crește, de asemenea, riscul de creștere a colesterolului LDL.
- Alcoolul: consumul prea mare de alcool poate crește riscul de creștere a colesterolului.
- Fumatul: scade nivelul de HDL – colesterolul bun.
Tipuri de colesterol:
- Colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), numit „colesterol rău”, transportă colesterolul acolo unde organismul are nevoie de el.
- Colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate mare), numit „colesterol bun”, transportă colesterolul înapoi la ficat, unde este descompus.
Citește și: ANDRA VREA SĂ SLĂBEASCĂ! CE DECIZIE A LUAT PENTRU A SCĂPA DE KILOGRAMELE ÎN PLUS: ”AM APELAT LA…”