Alimentul periculos pe care îl servești la restaurant. Conține 14 aditivi și 40 gr de sare într-o singură porție

Publicat: 12/12/2024 | 13:09
Alimentul periculos pe care românii îl servesc în restaurant. Foto: Profimedia

Românii obișnuiesc să servească la restaurant un aliment periculos, fără să știe la ce riscuri se expun! O singură porție conține 14 aditivi și 40 gr de sare. Iată despre ce este vorba! Puțini se așteptau la așa ceva! Data viitoare o să te gândești probabil de două ori înainte să comanzi!

Nu vă mai ținem prea mult timp în suspans și vă spunem că în urma unui studiu realizat recent de InfoCons s-a atras atenția asupra unei probleme din multe restaurante din România. Ciorbele sunt pline de cantități alarmante de sare, dar și de aditivi alimentari, asta în ciuda faptului că mulți considerau că ar fi o alegere sănătoasă.

Potrivit analizelor, unele preparate ar conține pănă la 14 aditivi, dar și o cantitate de sare care ar putea ajunge și la 38,8 grame de sare atunci când vine vorba de o porție de aproximativ 500 de grame. Pentru a înțelege gravitatea problemei, trebuie să precizăm că această cantitate este de opt ori mai mare decât doza zilnică pe care Organizația Mondiala a Sănătății o recomandă oamenilor.

Citește și: Atenție! Alimentul care poate influența testele antidrog. Românii îl consumă în fiecare dimineață

Ciorbele conțin aditivi alimentari și o catitate exagerată de sare

Nu putem să nu aducem în discuție faptul că 270 de ciorbe propulare au fost analizate de InfoCons. Printre acestea se numără cele de fasole cu afumătură, de văcuță, legume, perișoare, burtă, dar și pui a la grec. Aditivii alimentari sunt folosiți pentru a conserva preparatul, dar și pentru a intensifica aroma. Printre aceștia se numără:

  • Ferocianura de potasiu (E536), un aditiv care este folosit pentru conservare.
  • Monoglutamatul de sodiu (E621), cunoscut drept un potențiator de gust.
  • Inozinatul disodic (E631) și guanilatul disodic (E627), amplificatori ai savorii.

Un alt aspect care nu trebuie scăpat din vedere este conținutul exagerat de sare. Potrivit analizelor, ciorbele din restaurante pot ajunge să conțină între 0,02 și 7,76 grame de sare la aproximativ 100 de grame de produs. Această cantitate depășește de șapte ori limita zilnică recomandată de specialiști. Acest lucru contribuie la creșterea riscurilor de boli cardiovasculare.

Citește și: Alimentele care ne încălzesc corpul pe timp de iarnă. Sunt bune și pentru slăbit