Mihaela Bilic ne dezvăluie care este alimentul care face minuni pentru sănătate, atunci când este consumat pe timp de iarnă. Acest produs ajută la o bună funcționare a organismului în sezonul rece și este plin de proteine. Află în rândurile de mai jos despre ce aliment este vorba!
Odată cu venirea sezonului rece, apetitul oamenilor se schimbă iar organismul simte nevoia de preparate mai grele, salatele devenind o amintire. Mihaela Bilic încurajează acest lucru, dar ne spune că nu trebuie să neglijăm complet consumul de verdețuri.
Conform nutriționistului, carnea este un aliment valoros din punct de vedere al cantității ridicate de proteine pe care o oferă organismului. Mai mult, ea susține că slăbim atunci când mâncăm carne, în loc să ne îngrășăm.
„Odată cu schimbarea anotimpului se schimbă și apetitul, frigul ne îndeamnă să mâncăm alimente hrănitoare, gata cu verdețurile, ne e poftă de carne! Și bine facem, indiferent de culoare și de animalul de la care provine, carnea este cea mai valoroasă sursă de proteine complete. Proteinele din carne țin de foame multe ore și au calorii negative, organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. Facem ce facem și tot la slăbit am ajuns! Întrebarea este ce alegem: vită, porc sau pui?”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Conform Mihaelei Bilic, carnea de pui este cea mai consumată la nivel mondial, pentru multiplele beneficii pe care le prezintă. De asemenea, nutriționistul susține că partea din pui pe care o consumăm joacă un rol important în cantitatea de nutrienți de care beneficiem.
„Carnea de pui este cea mai consumată carne la nivel mondial, în ultimii 50 de ani producția a crescut cu 200%. De ce ne place carnea de pui? Este o carne albă, fragedă, cu mai puțină grăsime și acizi grași saturați decât carnea roșie, cu un conținut mare de proteine de calitatea întâi, ușor de gătit și pe gustul multor persoane.
Avantajul la pui: grăsimea se concentrează în piele, nu pătrunde printre fibrele cărnii și este ușor de eliminat. Este o grăsime bogată în acizi grași mononesaturați (similari cu cei din uleiul de măsline) și este semifluidă la temperatura camerei. Aripioară sau picior? Contează ce bucată de carne alegem, nutrienții și grăsimea diferă între pieptul și pulpa de pui. La 100g carne avem -pentru piept: 25g proteine, 4,5g grăsime, 150cal și 1-2 mg fier; pentru pulpe- 22g proteine, 9g grăsime (adică dublu), 200cal și un conținut de fier de 4 ori mai mare față de piept. Despre aripioare nu e mare lucru de spus, sunt de 3-4 ori mai bogate în grăsime față de pulpe și nu te alegi cu prea multă carne, dar asta nu le împiedică să fie delicioase.”, a continuat nutriționistul.
CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic, alimentul care ține răceala la distanță în sezonul rece! Nu trebuie să ne lipsească din meniu
Deși puiul se bucură de cel mai mare succes la nivel mondial, experta în nutriție ne îndeamnă să consumăm carne de porc. De asemenea, ea ne spune și ce părți din porc sunt cele care au mai puțină grăsime.
„O fi puiul cea mai consumată carne la nivel mondial, dar sper că la noi, la români, porcul să fie campion! Poate nu știați dar carnea de porc este tot o carne albă, în cărțile de nutriție e pusă alături de carnea de pasăre și de vițel. Porcul este un animal omnivor, de aceea grăsimea lui este mai puțin saturată, deci mai sănătoasă, față de grăsimea rumegătoarelor, adică vită sau oaie.
Și dacă am pomenit de grăsime, e mare diferență între bucățile de carne pe care le consumăm: mușchiulețul are doar 4% grăsime, în timp ce costițele și ceafa împănate au până la 15% grăsime. Deci nu tot porcul e gras! Culmea este că prin gătit grăsimea se topește și rămâne în cratiță, deci carnea preparată termic pierde din numărul de calorii”, a mai spus nutriționistul.
Nutriționistul Mihaela Bilic ne oferă secretul de care trebuie să ținem cont atunci când consumăm carne de pui: aceasta trebuie să fie bine gătită. De asemenea, ea ne spune că alimentația puilor pe care noi îi achiziționăm este foarte importantă și decide cantitatea de nutrienți care se vor regăsi în carne.
„Precizare importantă: alimentația pe care o primesc puii/găinile influențează în mod direct concentrația de nutrienți din carne. Hrana bogată în lucernă scade conținutul de colesterol, prezența semințelor de in duce la creșterea procentului de Omega-3, iar boabele de porumb bogate în caroten dau grăsimii o culoare galbenă. Un ultim secret: carnea de pui se consumă bine gătită, temperatura ridicată elimină riscul infectării cu salmonella”, a spus Mihaela Bilic.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoști alimentele contrafăcute din comerț. Mihaela Bilic te învață la ce să te uiți