Prețurile pentru toate categoriile de produse au crescut, ca urmare a doi ani de pandemie și a declanșării conflictului dintre Rusia și Ucraina.Unul dintre alimentele de bază a ajuns să coste chiar cu 30% mai mult
Conform Institutului Național de Statistică, pentru luna februarie, inflația a ajuns la 8,5%, însemnând că s-au înregistrat scumpiri enorme față de anul anterior. De această creștere nu a fost ferit nici un aliment esențial pentru multe preparate.
„În lunile următoare vom vedea ca un efect suplimentar creşteri de preţuri datorate unui nou val din cauza acestui război şi a sancţiunilor împotriva Rusiei. Acum sigur că depinde foarte mult şi cât va mai dura războiul din Ucraina. Dacă va dura mult sigur că şi impactul va fi unul important. Preţurile din energie vor creste primele însă scumpirile nu vor ocoli alimentele de bază pentru că atât Ucraina, cât şi Rusia sunt furnizori importanţi de grâu, orz, materii prime, metale feroase şi neferoase”, a explicat Dragoș Cabat, analist economic. (CITEȘTE ȘI: Ce a apărut pe burtiera de la Antena 3. Imaginea a devenit virală)
Prețul cartofului a explodat zilele acestea. Alimentul este atât de utilizat în diverse feluri de mâncare încât este indispensabil, iar prețul său a crescut deja cu 30%.
Nu doar cartoful a suferit acest proces de scumpire, ci și alimente precum zahărul, nelipsit din bucătărie, brânza și peștele, după cum un kilogram de somon a ajuns să coste minimum 100 de lei.
Războiul dintre Rusia și Ucraina, pandemia și mai ales creșterea prețului petrolului sunt responsabile de acest val de scumpiri care pare să nu se mai termine. Scumpirea carburanților a dus la creșterea costurilor de import. După cum România importă aproximativ toate categoriile de produse, era firesc ca cetățenii să suporte costuri suplimentare.
Nu doar alimentele au avut de suferit modificări de preț, ci și articolele pentru curățenie, de igienă personală, pentru casă, hainele și multe altele. Nu putem trece cu vederea nici scumpirile care se văd pe facturile pentru energie electrică. Din acest motiv, românii nu știu la ce metode să mai apeleze pentru a micșora costurile. (CITEȘTE ȘI: Ordinea mondială se va schimba. China este noul ‘El Dorado‘)