Mihaela Bilic, renumitul medic nutriționist, a elucidat misterul celui mai dăunător aliment care poate influența comportamentul oamenilor. Nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de o alimentație deficitară, slabă în nutrienți și grăsimi sănătoase, ci și comportamentul din viața de zi cu zi.
Într-o lume în care majoritatea alimentelor de bază sunt înlocuite cu mâncăruri ultra-procesate, semipreparate, chimicale și zahăr, Mihaela Bilic pune accentul pe consumul regulat de grăsimi sănătoase: Omega 3, pește gras, ouă, nuci, semințe de in etc. Spre exemplu, o dietă alimentară săracă în Omega 3 îi face pe oameni să fie delăsători, fără inițiativă, fără vlagă și fără chef de viață indiferent de ce situație.
Cea mai importantă hrană pentru creier și pentru sistemul nervos se găsește în alimentele bogate în proteine și grăsimi. Conform studiilor, o dietă bogată în alimente ultra-procesate a fost asociată cu dezvoltarea a numeroase probleme de sănătate, inclusiv anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet, obezitate etc.
Pe de altă parte, medicul Mihaela Bilic subliniază faptul că un comportament echilibrat, o gândire pozitivă și un tonus bun se pot dobândi prin introducerea alimentelor esențiale în dieta de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Vezi și: Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune adevărul: Te îngrași sau nu dacă mănânci ciorbă?
„Nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.
Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”… simpli spectatori ai existenței noastre. Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in”, spune Mihaela Bilic.
Lucrurile se complică atunci când vine vorba de consumul de zahăr. Conform studiilor, în cazul copiilor, zahărul determină un comportament agresiv și oa agitație excesivă. O dietă bogată în zahăr și săracă în proteine poate influența comportamentul celor mici. Persoanele care au o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dând dovadă de înțelegere și răbdare.
„Persoanele care au o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere. Aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a concluzionat doctorul nutriționist.