Alimentul care nu trebuie să îţi lipsească de pe masa de Paşte. Se zice că aduce mare ghinion, dacă nu îl ai

Publicat: 19/04/2022 | 19:02
Alimentul care nu trebuie să ne lipsească de pe masa de Paște Foto: Pixabay.com

Suntem în Săptămâna Patimilor și mai sunt doar câteva zile până la Învierea Domnului Iisus Hristos. Gospodinele au început deja pregătirile pentru masa de Paște, însă nu toate știu că trebuie să aibă și acest aliment. Despre ce fel de mâncare este vorba?

Când Faraonul nu i-a lăsat pe iudei să plece spre Pământul Făgăduinţei, Dumnezeu a trimis asupra Egiptului cele zece plăgi. Cea mai cumplită a fost moartea celor întâi născuţi.

CITEȘTE ȘI: DE NECREZUT! CÂT COSTĂ COZONACUL LUI CĂTĂLIN SCĂRLATESCU? CÂŢI BANI TREBUIE SĂ SCOŢI DIN BUZUNAR PENTRU MASA DE PAŞTE

Carnea de miel, alimentul sfânt care trebuie să îl ai pe masă

Astfel, pentru ca evreii să fie feriţi de plagă, Dumnezeu le-a cerut că fiecare familie să taie câte un miel, să ungă cu sângele lui pragurile uşilor şi ferestrelor, iar carnea să o mănânce friptă în foc, împreună cu azima (pâine nedospită) şi ierburi amare. Mai mult, pentru creştini, mielul simbolizează sacrificiul lui Hristos pentru eliberarea omului din jugul păcatului.

Pasca evreiască nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paște

Azima (pască evreiască) a evoluat până la pască românească. Are aluat pufos de cozonac, brânză grasă de vaci, ouă, stafide, smântână, rom. De obicei, această are formă rotundă, deoarece se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Deasupra se așază un colac împletit în trei (simbol al Sfintei Treimi, rotund, deci infinit) şi o cruce.

Coșul cu ouă trebuie să fie prezent la masa de Înviere

Oul este simbolul vieţii, al fecundităţii şi al lumii. O legendă spune că Maică Domnului, care plângea sub Crucea pe care pătimea Fiul ei, avea un coş cu ouă. Sângele Domnului a căzut peste ele şi le-a înroşit. De atunci, pentru a aminti de Răstignire, creştinii înroşesc ouă.

VEZI ȘI: CÂND SE VOPSESC, DE FAPT, OUĂLE DE PAȘTE. PUȚINE GOSPODINE ȘTIU

 

 

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult