Potrivit celor mai recente informaţii transmise de specialiștii de la Laboratorul de epidemiologie a cancerului de la Universitatea din Oxford, oamenii care consumă chiar şi într-o cantitate moderată carne roșie sau procesată au un risc crescut de a face cancer intestinal. O jumătate de milion de britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani au participat la acest studiu.
În cercetarea condusă de echipa Dr. Timothy J. Key, persoanele care au mâncat 76 de grame de carne roșie procesată pe zi, cantitatea dintr-un hamburger, au avut cu 20% mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu alte persoane care au redus cantitatea la o treime, ceea ce a însemnat o felie de şuncă.
CITEŞTE ŞI: ALIMENTELE CARE NU EXPIRĂ NICIODATĂ. POT FI CONSUMATE ȘI PESTE 20 DE ANI
Consumul de carne procesată, cum ar fi cârnați, șunca tip bacon, a dus la un risc crescut de cancer de colon. Șansa a crescut cu 20% pentru fiecare 25 de grame de carne procesată.
În acest sens, „o cantitate mică de carne procesată pare să aibă același efect cancerigen ca o cantitate mare de carne roșie”, a comentat profesorul Tim J. Key.
Potrivit NHS din Marea Britanie, o felie de șuncă conține 23 de grame de carne procesată, în timp ce o friptură la grătar conține 163 de grame de carne roșie.
Specialiştii trag un semnal de alarmă şi le recomandă oamenilor care mănâncă peste 90 de grame de carne roșie și procesată pe zi să o reducă la 70 de grame.
„Rezultatele noastre sugerează, în mod concludent că persoanele care mănâncă carne roșie și procesată de patru sau mai multe ori pe săptămână au un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal decât cei care mănâncă carne roșie și procesată de mai puțin de două ori pe săptămână”, a spus dr. Key.
Sursă foto: Arhivă Cancan