Pentru un simplu coș de cumpărături, ce conține alimente de bază, românii sunt nevoiți, de câteva luni, să plătească dublu. Zilele acestea, prețul unui alt aliment-minune a „explodat”, deoarece se află în extrasezon. Acesta este sparanghelul și, iată cât a ajuns să coste un kilogram.
În ultimele luni, prețurile alimentelor au crescut excesiv, iar buzunarele românilor sunt din ce în ce mai afectate. Pentru un simplu coș de cumpărături, ce conține alimente de bază pentru o gospodărie, o familie a ajuns să plătească dublu sau chiar triplu. Printre fructele și legumele achiziționate din supermarketuri se află și sparanghelul. O legumă sănătoasă, cu importante proprietăți antioxidante și nutritive.
Deși i-a trecut sezonul, sparanghelul rămâne un aliment destul de popular, în rândul românilor. Pentru că el este consumat, de cele mai multe ori, primăvara și vara, în extrasezon, prețurile se schimbă semnificativ. Dacă numai în urmă cu o lună, o jumătate de kilogram se găsea în Mega Image sau Carrefour, cu 16 lei, în prezent, prețul s-a dublat. Pentru 500 de grame de sparanghel trebuie să plătești 33 de lei. Și, la un calcul simplu, pentru un kilogram de sparanghel, un român trebuie să scoată din buzunar, nu mai puțin, de 66 de lei.
Sparanghelul este benefic pentru sănătatea ta. Acesta conține fibre, are un conținut scăzut de sodiu și are 93% apă. Nutrienții pe care sparanghelul îi conține îți oferă energie, iar organismul tău va avea parte de o „curățare” naturală. Este un aliment antiinflamator și reduce riscul de diabet tip II.
Sparanghelul conține calciu, magneziu, vitaminele B6, C, E, A, K, zinc, proteine, tiamină, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, mangan, seleniu, crom, dar și fibre dietetice, beta caroten și niacină.
Sursă foto: Pixabay