Alimentele de post care te îmbolnăvesc! Mare atenţie, specialiştii avertizează asupra lor

Publicat: 22/03/2022 | 14:16

Pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, timp de 40 de zile, noi vă aducem la cunoștință alimentele mai puțin prietenoase pentru organism și care te pot îmbolnăvi. Mare atenție, specialiștii avertizează asupra lor!

Indiferent de perioada postului, acesta reprezintă o bună modalitate de a ne lua gândul de la alimentele nesănătoase, dar și momentul oportun de a ne îndrepta atenția către beneficiile și contraindicațiile produselor permise.

Alimentele de post care te îmbolnăvesc! Mare atenţie, specialiştii avertizează asupra lor

În perioada postului, cel mai indicat este să mâncăm alimente bogate în fibre. Fibrele benefice organismului au rolul de a favoriza tranzitul intestinal și reglează glicemia și colesterolul din sânge.

Puțini sunt cei care știu că o parte din legume conțin lectine. 

Lectinele se găsesc mai în toate leguminoasele (mazare, fasole in special cea rosie, soia, linte), cereale,  nuci, legume soleacee (vinete, ardei, cartofi și roșii), cereale integrale (în special grâu integral). Pentru plante, lectinele au rolul de a le apăra de microorganisme și insecte.

Personelor care consumă aceste alimente, le este recomandat să acorde o atenție mai mare asupra digestiei. Lectinele pot duce la un disconfort abdominal, pot afecta sistemul digvestiv și pot atacă sistemul imunitar.

Aceste substanţe sunt suspectate că ar facilita apariţia diabetului, a bolii cardiovasculare,  a bolii celiace şi a artritei reumatoide. De asemenea, pot agrava anumite afecţiuni renale.

Cum scădem cantitatea de lectine din alimente

Medicul american Steven R. Gundry, a publicat în propria carte ”Unlocking the keto code”, modalitatea prin care putem să ne bucurăm de alimentele preferate fără ca acestea să dauneze sănătății.

Prin urmare, cantitatea de lectine din alimente scade atunci când acestea sunt preparate termin.  Este recomandată fierberea sub presiune, într-un vas special.

Fierberea boabelor de leguminoase pentru cel puţin 10 minute scade concentraţia de lectine de peste 200 de ori.

Potrivit specialiștilor, nu toate lectinele sunt distruse prin aceste metode, însă în cele mai multe cazuri concentraţia scade considerabil şi alimentele devin sigure.

Sursa foto: Pixabay.ro