În contextul războiului din Ucraina, România se confruntă cu un val de scumpiri la alimente. Efectele conflictului se resimt intens și la noi, iar analiștii au, în continuare, vești proaste.
Situația tensionată din Ucraina ar putea genera probleme pe termen lung în industria alimentară. Această piață a fost printre primele în care s-a resimțit căderea rublei. Grâul a ajuns la un preț de 968 de dolari/bushel, o creștere de peste 50%, potrivit capital.ro.
Porumbul la 716 dolari/bushel, o creștere de 35%. Ovăzul a ajuns la 716 dolari/bushel, o creștere de 40%. Toate în primele 24 de ore de la izbucnirea războiului.
(NU RATA: CARE SUNT, DE FAPT, CELE 10 ALIMENTE CARE NU EXPIRĂ NICIODATĂ. SECRETUL DIN SPATELE PREZERVĂRII)
Problema este și mai gravă întrucât analiștii anunță un nou val de scumpiri, în perioada următoare. Rusia este cel de-al cincilea partener de comerț al UE, iar 2% din exporturile din zona Euro merg în Rusia.
Totuși, 40% din exporturile Rusiei merg către zona Euro, ceea ce înseamnă că Rusia va avea de suferit din punct de vedere economic din cauza sancțiunilor, motiv pentru care Europa va avea probleme în materie de stocare a cerealelor de bază.
Cât costă benzina și motorina în București
Românii se confruntă cu un val de scumpiri inclusiv la carburanți. Piața atinge noi recorduri, iar războiul din Ucraina a adus destabilizări economice și în țara noastră.
În baza Monitorului Prețurilor la Carburanți, astăzi 16 martie 2022, iată prețul la benzinăriilor PETROM din Capitală:
Prețuri benzinării OMV din București:
Prețuri benzinării MOL din București:
Prețuri benzinării LUKOIL din Capitală:
Nici în orașele mari din România prețurile carburanților nu diferă cu mult.