Alimentele care se consumă mai bine, dacă sunt congelate. Secretul care îţi poate schimba viaţa
Congelarea alimentelor este o metodă bună prin care ai putea reduce risipa alimentară. De asemenea, în acest mod te poți bucura mai mult de legumele și fructele de sezon. Ce alimente se pot congela, de fapt?
Nu multă lume știe care sunt cu adevărat metodele de conservare a alimentelor. Una dintre cele mai bune metode de a păstra cât mai mult mâncarea proaspătă este congelarea. Aceasta oferă numeroase beneficii pentru că vă ajută să vă bucurați de fructe și legume gustoase și pline de vitamine în afara sezonului și vă ajută să reduceți risipa alimentară.
Cele mai importante reguli de congelare
- Folosiți ambalaje rezistente și impermeabile. Cel mai bine ar fi să le alegeți pe cele special concepute pentru congelator. Puteți opta și pentru recipiente din aluminiu cu capac sau pentru cutii din plastic.
- Puneți alimentele în pachete mici. Acest lucru vă va ajuta să le puteți congela și decongela rapid și în cantitatea necesară.
- Eliminați aerul din interior, iar în cazul lichidelor lăsați suficient spațiu pentru a permite dilatarea lor. Nu umpleți prea mult pungile cu legume care urmează să fie congelate. Dacă nu va fi suficient spațiu în pungă, gheața va distruge fibrele alimentelor.
- Notați pe pachete data la care au fost congelate. În acest fel, veți ști pe care să le consumați primele.
Ce alimente putem congela și pentru cât timp?
- Pâinea – poate fi ținută la congelator până la 1 lună;
- Cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri– pot fi ținute în congelator până la 6 luni;
- Peștele – se poate congela doar dacă este foarte proaspăt. Poate fi păstrat în acest fel până la 6 luni:
- Carnea – la fel ca în cazul peștelui, congelați doar carnea foarte proaspătă. Este recomandat să împachetați bucățile în mai multe straturi de ambalaj pentru a evita “arsura” adică acea deshidratare care apare la carnea care intră în contact direct cu gheața. Pentru a separa bucățile de carne, puteți pune între ele foaie cerată. Carnea de porc, pasăre sau vânat poate fi păstrată la congelator timp de 9 luni, iar cea de vită și miel, până la un an.
- Legumele – trebuie blanșate înainte de congelare. În acest fel veți distruge enzimele care duc la pierderea culorii și gustului. Legumele se pot păstra în congelator până la un an.
- Fructele – congelați-le atunci când sunt coapte, dar încă suficient de tari. Dacă aveți fructe foarte coapte, le puteți congela sub formă de piure.
- Lactatele – La fel ca laptele, untul poate rezista în congelator până la 6 luni. Brânzeturile tari (parmezanul, cheddar sau gouda) pot rezista la congelator până la 6 luni.
- Ouăle: se pot congela doar albușurile, timp de 5-6 luni.
- Alimentele care NU se congelează
- Roşiile – nu se congelează niciodată. Acestea își vor pierde textura, mineralele și gustul.
- Legumele bogate în apă – precum castraveții, salata verde si ridichiile nu se congelează niciodată.
- Avocado – Congelarea va face ca fructul de avocado să se strice și nu va mai putea di consumat în siguranță.
- Mierea – Prin congelare aceasta se va îngroșa și se va cristaliza.
Cum se face o decongelare corectă?
Decongelarea este un proces la fel de important precum congelarea. Acesta impune respectarea unor reguli, iar cel mai indicat este ca decongelarea să fie făcută în frigider. La temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace alimentele.
- Folosește cuptorul cu microunde pentru a decongela alimente sau pune-le în apă rece la temperatura camerei.
- Asigură-te că apa nu intră în pachetul congelat.
- Alimentele decongelate se gătesc în maxim 24 de ore.