Alimentele care pot fi consumate şi la un an după data de expirare. Nu e o glumă, specialiştii au făcut anunţul
Mihaela Bilic a vorbit, în detaliu, despre alimentele care pot fi consumate și la un an după data de expirare. Specialistul l-a lăsat fără cuvinte chiar și pe Cătălin Măruță, după dezvăluirile făcute.
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în nutriție din țară. Recent, ea a fost invitată în cadrul emisiunii ”La Măruță”, acolo unde a vorbit despre un mit care circulă de ani buni. Și anume… faptul că nu se mai pot consuma produsele achiziționate după data de expirare.
Mulți nu iau în considerare un aspect important. Faptul că și modul de depozitare este un factor esențial în decizia de a arunca sau păstra un anumit aliment. Potrivit specialistului, fiecare produs care a fost depozitat la temperaturi optime și într-o încăpere specială poate fi consumat chiar și după data de expirare.
”O bucată de brânză de burduf o să fie deja parmezan peste câteva luni de păstrare. Gustul este altfel. Apar niște aminoacizi care sunt prezenți abia după ‘învechire’. Salamul de Sibiu este acoperit și el cu mucegai. Mezelurile crud-uscate la fel. Cuvântul expirat are o conotație negativă în mintea majorității. Dacă un ou nu e păstrat în condiții optime, e clar că nu este bine să-l mănânci indiferent de termen.
Cozonacul de Crăciun era făcut de bunici și cu ouă luate din luna octombrie de la găini. Ciocolata poate fi mâncată și la un an de zile după ce a expirat. Consistența s-ar putea să fie alta, dar nu pune în pericol sănătatea. Pastele, orezul, mălaiul sunt toate bune de consum mult timp. Mierea în principiu nu expiră. Ea se zaharisește. La capitolul produse ambalate și uscate care stau oricum pe raft doi ani de zile… e ușor”, a spus Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ”La Măruță”.
Mihaela Bilic: ”Conservele sunt bune și după ani de zile”
”Puteți să mâncați biscuiții și la 6 luni de la expirare. Conservele sunt bune și după ani de zile. Conserva nu trebuie însă să fie modificată sau bombată. Înainte de a consuma un astfel de aliment consultați-vă simțurile. Uleiul din nou nu poate să expire, dar dacă este lăsat la căldură se râncezește. Produsele congelate pot fi folosite și la un an după achiziție.
Din păcate, asta înseamnă o societate de consum – aruncatul și cumpăratul. Cei care stabilesc normele au ajuns să ducă lucrurile în extrem. Nu există un risc de îmbolnăvire, ci doar un detaliu care poate fi respectat. Atâta vreme cât lanțul de congelare nu a fost întrerupt, e bine. După ce a fost decongelat, bacteriile încep să se multiplice.
Noi știm să decidem prin simțuri care sunt alimentele stricate și cele bune. Nimic nu mai este acum fermentat în alimentația noastră. Lucrurile care fac bine corpului nu sunt de multe ori scrise în cărți, ci încercate pe propria piele”, a mai dezvăluit specialistul.