Alimentele care îți prelungesc viața. Studiul care a venit cu noi schimbări în alimentație
Oamenii de știință au descoperit că alimentele pe care le consumăm fie ne prelungesc viața, fie ne expun la riscul anumitor boli sau la decese la o vârstă prea tânără. În anul 2022, a fost efectuat un studiu și s-a stabilit care sunt alimentele care îți prelungesc viața chiar și cu 20%, potrivit unui studiu publicat de revista JAMA Internal Medicine.
Potrivit informațiilor descoperite de cercetători, persoanele care au acordat mai multă atenție unor modele de alimentație sănătoase bazate pe cereale integrale, nuci, leguminoase sau fructe și legume, au fost mai puțin predispuse riscului de a dezvolta boli neurodegenerative sau respiratorii, cancer sau alte boli cardiovasculare. (CITEȘTE ȘI: CELE 8 ALIMENTE MIRACULOASE CARE ÎȚI CURĂȚĂ CORPUL. ACESTEA SUNT CELE MAI PUTERNICE DETOXIFIANTE NATURALE)
,,Există mai mult de un mod de a mânca bine și de a obține beneficiile pentru sănătate”, a declarat Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu, transmite CNN.
Modele sănătoase de alimentație
Coautorul studiului a declarat că, în general, oamenii se plictisesc de a mânca aceleași mâncăruri.
„Așa că aceasta este o veste bună. Înseamnă că avem o mare flexibilitate în ceea ce privește crearea propriilor noastre modele alimentare sănătoase, care pot fi adaptate la preferințele alimentare individuale, la condițiile de sănătate și la culturi”, a spus Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al departamentului de nutriție de la Harvard T.H.
„De exemplu, dacă mâncați sănătos în stil mediteranean și, după câteva luni, doriți să încercați ceva diferit, puteți trece la o dietă DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau puteți trece la o dietă semi-vegetariană. Sau puteți să urmați orientările dietetice din SUA și să vă creați propria farfurie de alimentație sănătoasă.”, a mai spus Hu.
C s-a demonstrat în timpul studiului
Studiul a implicat urmărirea obiceiurilor alimentare, timp de 36 de ani, a unui număr de 75.000 de femei care au participat la Nurses’ Health Study și a peste 44.000 de bărbați din cadrul Health Professionals Follow-up Study.
La începutul acestui studiu, niciuna dintre persoane nu prezenta boli cardiovasculare și foarte puține erau fumătoare. Odată la 4 ani de zile, fiecare completa câte un chestionar de alimentație. (VEZI ȘI: CELE TREI ALIMENTE CARE NU ÎNGRAȘĂ DACĂ SUNT CONSUMATE RECI. MIHAELA BILIC A DEZVĂLUIT SECRETUL: ”NU TREBUIE SĂ ELIMINĂM”)
„Acesta este unul dintre cele mai mari și mai îndelungate studii de cohortă pentru a examina modelele alimentare recomandate și riscul pe termen lung de decese premature și de decese cauzate de boli majore”, a declarat Hu.
Hu și echipa de cercetători au punctat participanții în funcție de felul în care au urmat cele patru stiluri alimentare sănătoase, care se aseamănă cu orientările alimentare actuale din SUA.
,,Unul este dieta mediteraneană, care pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, pește și o cantitate mare de ulei de măsline”, a adăugat spus Hu.
„Acest model alimentar pune accentul pe grăsimile sănătoase, în special pe grăsimile mononesaturate, în plus față de alimentele pe bază de plante și de consumul moderat de alcool”, a mai spus el.
Dieta sănătoasă bazată pe plante se concentrează pe consumul mai multor produse vegetale
„Aceasta descurajează chiar și opțiunile relativ sănătoase, cum ar fi peștele sau unele produse lactate”,a spus Hu.
,,Așa că vă puteți imagina că vegetarienii se află probabil la capătul cel mai înalt al acestui scor al dietei”, a spus el, „iar persoanele care mănâncă multe produse de origine animală sau alimente cu carbohidrați foarte procesate ar fi la capătul cel mai mic al acestui scor”, a adăugat medicul.
„Am inclus în mod explicit nucile, semințele, cerealele integrale și un consum mai mic de carne roșie și procesată și de băuturi îndulcite cu zahăr. Este permis un consum moderat de alcool”, a conchis el.
Recomandările specialiștilor
„Nu este niciodată prea târziu pentru a adopta modele de alimentație sănătoasă, iar beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în ceea ce privește reducerea numărului total de decese premature și a diferitelor cauze de deces prematur.
Oamenii au, de asemenea, o mare flexibilitate în ceea ce privește crearea propriului lor model alimentar sănătos. Dar principiile comune – consumul mai multor alimente pe bază de plante și mai puține porții de carne roșie, carne procesată, zahăr adăugat și sodiu – ar trebui să existe, indiferent de tipul de dietă pe care doriți să o creați.”, încheiat Hu.