Alimentele care ar putea dispărea de pe rafturile magazinelor. Deși sunt nocive pentru organism, românii le cumpără
Un proiect de lege al senatorului USR Adrian Wiener, care presupune interzicerea în România unor alimente cum ar fi margarina, a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut la Senat.
Mai exact, produse precum margarina, chipsurile, produsele semipreparate sau popcornul la microunde ar putea dispărea din alimentaţia românilor.
Citește și: Restricții dure anti-Covid în Marea Britanie. Adunările de peste șase persoane devin ilegale
Wiener a explicat pe Facebook că România este una dintre ţările europene cu cel mai mare consum de acest tip de grăsimi.
„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni.
Prevenirea bolilor cardio-vasculare
Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans. Iată că acum totuși Camera Deputaților a decis, ca pe final de ciclu electoral, să scoată din sertar această lege. A fost votată în unanimitate și va fi promulgată de președintele Iohannis.
Este un pas uriaș spre civilizație alimentară, e un început foarte bun. Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere”, a scris senatorul, pe reţeaua de socializare.
Potrivit motivării proiectului de lege, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor efectua periodic controale pentru produsele amintite mai sus. Atunci când alimentele nu vor respecta legea, acestea vor fi retrase de pe rafturile magazinelor.
Ce sunt acizii trans
Acizii trans sunt nişte grăsimi folosite în produse semipreparate, anumite produse de panificaţie, margarină, dulciuri, sosuri, chipsuri şi popcorn pentru microunde. Efectele acestora sunt teribile pentru sănătate, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare, Alzeimer, infertilitate.
În Europa, doar trei ţări au adoptat legislaţia necesară eliminării grăsimilor trans din producţia alimentară: Austria, Danemarca şi Ungaria.