Toate alimentele din comerț conțin, pe ambalaj, o dată de expirare. Chiar dacă mulți cred că acest termen reprezintă limita până la care mâncarea poate fi consumată, frigiderul vă poate ajuta să le păstrați mai multă vreme.
Produsele alimentare conțin două tipuri de etichete: „a se consuma, de preferință, înainte de” și „a se consuma până la data de”. În cel de-al doilea caz, lucrurile sunt clare. Termenul nu poate fi depășit. În primul caz, data poate fi evitată prin prelungirea cu câteva zile, la frigider.
(CITEȘTE ȘI: Alimentele care pot fi consumate şi la un an după data de expirare. Nu e o glumă, specialiştii au făcut anunţul)
Pastele sunt unele dintre produsele care pot rezista mai mult decât scrie pe ambalaj, fie că este vorba despre cele care conțin sau nu ou. Important este să fie păstrate în ambalajul original și să fie nedesfăcute. Astfel, data de valabilitate le poate fi prelungită cu până la doi ani. Dacă punga este desfăcută, data limită la care pot fi consumate scade la jumătate.
Zahărul este un alt aliment care poate depăși lejer data de valabilitate chiar și cu câteva luni. Mai mult decât atât, făina și sarea nu expiră, dacă sunt păstrate în condiții optime, respectiv în ambalaje închise ermetic. În aceeași situație este și oțetul. Riscul ca cele menționate să expire în sensul real al cuvântului este minim.
Carnea crudă poate rezista, de asemenea, chiar și un an, cu condiția să fie ținută la congelator și după ce este decongelată, să fie consumată imediat. Pe de altă parte, își va pierde din valorile nutritive.
Pâinea preparată în casă ar trebui, în mod normal, să fie consumată în maximum o săptămână. Pe de altă parte, dacă este ținută la frigider, mai poate rezista cinci zile.
(CITEȘTE ȘI: Atenționare alimentară! Lista produselor care nu trebuie consumte după expirare)