Alimentatia echilibrata mentine sanatatea unghiilor

De: Cancan
Publicat: 03/08/2009 | 00:00

Ioana Cristea, 26 de ani – Mehedinti „De cativa ani am probleme cu unghiile. Se rup foarte repede, au un aspect inestetic, si-au schimbat culoarea si au devenit sfaramicioase. Medicul mi-a spus ca am onicomicoza, asa ca as dori cateva informatii despre aceasta afectiune si cum o pot trata”. Onicomicoza este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale unghiilor. Aceasta este de fapt o infectie provocata de ciuperci parazitare. Boala apare pe fondul patrunderii unor fungi in unghiile de la maini sau de la picioare, precum si pielea subiacenta (patul unghial). Afectiunea se poate transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa daca folosesc in comun prosoapele, ciorapii, papucii, foarfecile sau prin efectuarea manichiurii si pedichiurii in conditii improprii. De asemenea, salile de gimnastica si piscinele pot fi focare de infectie micotica daca nu sunt igienizate in prealabil. Caldura si umezeala participa la aparitia sau recidiva onicomicozei. Unghiile bolnave capata culoarea galbena sau maro deschis, se ingroasa, se dezlipesc de pe patul unghial si devin sfaramicioase. Din fericire exista tratament medical. Sanatatea unghiilor este strans legata de alimentatie. Aportul de lichide, de fosfor, calciu, zinc, sulf, siliciu, vitaminele A, B, C, D, H este necesar pentru intarirea lor. Daca vrei sa ai unghii sanatoase, atunci alimentatia trebuie sa contina 50% fructe si legume crude, apa sau alte lichide naturale, peste, oua, lactate, carne rosie, nuci, cereale, laptisor de matca, spirulina sau alge.