Algocalminul, retras de pe piață! Experții susțin că poate provoca o boală gravă: ”Decizia vine în urma unor studii ample”
Algocalminul dispare de pe piață! Renumitul Algocalmin, adesea considerat un remediu universal de către români, este privit în Europa ca un „pericol public.” Experții avertizează că substanța sa activă, metamizolul, ar putea fi legată de o afecțiune foarte gravă. În consecință, Agenția Europeană a Medicamentelor a lansat o investigație detaliată.
Uniunea Europeană a demarat o investigație amplă privind efectele secundare ale metamizolului, o substanță prezentă în analgezice comune precum Algocalminul. Această anchetă ar putea conduce la suspendarea sau chiar retragerea autorizației pentru medicamentele care conțin metamizol. Scopul investigației este de a evalua riscurile asociate și de a asigura siguranța pacienților, având în vedere că metamizolul a fost legat de afecțiuni grave în anumite cazuri. Agenția Europeană a Medicamentelor colaborează cu experți și autorități din diverse țări pentru a determina cele mai bune măsuri de protecție a sănătății publice.
O recentă investigație a relevat că utilizarea nesupravegheată și necontrolată a metamizolului poate provoca o boală extrem de gravă, granulocitoza, caracterizată prin scăderea drastică a granulocitelor, un tip de globule albe din sânge. Această afecțiune poate duce rapid la deces. Acum zece ani, în România se înregistrau cel puțin 11 milioane de unități consumate anual, însă datorită avertismentelor repetate, consumul a scăzut la jumătate.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a subliniat că, deși nu vom rămâne fără alternative pentru calmarea durerilor, este esențial să conștientizăm faptul că metamizolul prezintă efecte secundare, inclusiv riscul de toxicitate hepatică.
„Nu vom rămâne fără medicamente care să ne calmeze durerile, fără nicio îndoială, dar nici nu putem spune că de mâine algocalminul nu-l vom mai folosi. Are reacții adverse ca orice medicament. Are potențial de toxicitate pe ficat. Fără îndoială că trebuie să fim atenți în momentul în care vorbim despre posibile astfel de reacții adverse, în care este afectată capacitatea de apărare a organismului”, a transmis Carmen Dorobăț.
Carmen Dorobăț afirmă că decizia a fost luată în urma unor studii extensive. S-au înregistrat semnale de alarmă în anumite părți ale comunității europene, iar în România ar putea exista și cazuri de reacții adverse.
„Această decizie vine în urma realizării unor studii mai ample în acest sens. Au fost semnale de alarmă care au fost trase în unele zone ale comunității europene. Probabil și sunt convinsă că există și la noi astfel de cazuri cu reacții adverse. Algocalminul, pentru că este un medicament care se adresează de obicei unei dureri, indiferent de localizare, este bine ca cei care îl folosesc repetat să-și facă analizele”, a mai transmis medicul.
Citește și: BREAKING-NEWS | MITITELU JR., INTOXICAT CU MEDICAMENTE! A FOST INTERNAT DE URGENȚĂ + PRIMELE DECLARAȚII
This browser does not support the video element.