Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a făcut câteva previziune sumbre legate de evoluția pandemiei în România. După numărul mare de noi îmbolnăviri din ultima perioadă, acesta crede că va mai urma o creștere.
Alexandru Rafila se teme că numărul de noi cazuri de persoane infectate va crește în viitor, chiar dacă acum s-a stabilizat. Acesta a declarat că măsurile restrictive impuse până acum nu sunt suficiente pentru a limita răspândirea comunitară a virusului. (CITEȘTE ȘI: NUMĂRUL MARE DE PERSOANE INFECTATE ADUCE ALTE DOUĂ LOCALITĂȚI ÎN CARANTINĂ. COMUNELE BERCENI ŞI CLINCENI INTRĂ ÎN IZOLARE PENTRU 14 ZILE)
„Lucrurile nu s-au stabilizat. Chiar dacă am avut un așa-zis platou în ultimele 2-3 săptămâni, am rămas cu un număr foarte mare de cazuri noi care, în mod evident, pun la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Trebuie să vedem care va fi trendul în perioada următoare.
Eu cred că va exista o creștere, pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate se pare că nu sunt eficiente. De la o zi la alta se acumulează mii de cazuri care nu sunt alocate. În cazul acelor persoane anchetele epidemiologice se desfășoară foarte târziu și acest lucru favorizează transmiterea. Degeaba mărim capacitatea spitalelor. Sigur, acest lucru trebuie făcut. Noi trebuie să ne asigurăm că stopăm transmiterea, ca să existe un efect al măsurilor luate de autorități.”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a mai spus că dacă numărul de noi cazuri continuă să crească până la începutul lui decembrie o să fie introduse măsuri mult mai restrictive. (VEZI ȘI: UN ANGAJAT DE LA MORGA SPITALULUI JUDEȚEAN BACĂU A DECEDAT. BĂRBATUL NU ȘTIA CĂ ERA INFECTAT CU VIRUSUL SARS-COV-2)
„Mi-e greu să spun unde se va opri creșterea sau când se va opri. Eu sper să nu ajungem în situația introducerii unor măsuri mult mai dure după alegeri. Eu sper să nu se întâmple, dar dacă creșterea va continua până la începutul lunii decembrie, măsurile vor fi mult mai restrictive. Incidența cumulată în ultimele două săptămâni în localități mari din România arată că transmiterea în comunitate are loc. De exemplu, în București, unde avem peste 1.000 de cazuri și azi, nu reușim să controlăm din punct de vedere al transmiterii această epidemie”, a mai spus Alexandru Rafila.