Alexandru Rafila a vorbit despre noile reguli pe care trebuie să le respecte proprietarii de terase și restaurante, începând cu data de redeschidere a acestora.
Specialistul a punctat, la Antena 3, că proprietarii de restaurante și terase vor trebui să țină cont de câteva măsuri simple, dar extrem de importante cu privire la normele de prevenire a răspândirii epidemiei de COVID-19 de la noi din țară.
Alexandru Rafila a punctat că accesul cetățenilor la terase și restaurante se va face cu o mică programare în prealabil și se vor lua măsuri suplimentare de igienă atât în interiorul restaurantelor, cât și la terase, pentru a se evita răspândirea virusului SARS-CoV-2.
„Nu este foarte complicat. Trebuie controlat numărul de oaspeți. Trebuie făcută o mică programare. Numărul de persoane trebuie să fie limitat la dimensiunea acelui spațiu care să țină cont de acei 4 mp necesari, cel puțin pentru o persoană. Acesta o să fie standarul minimal”, a spus prof. Rafila, la Antena 3.
Mai mult, Alexandru Rafila a punctat că suprafețele pe care le ating clienții cel mai des vor fi dezinfectate constant și acestora li se va asigura, de asemenea, accesul la dezinfectare. Mâncarea se va servi într-un mod special, cel mai probabil acoperită cu staniol până ce ajunge la masa clienților.
„Servirea trebuie să se facă prin reducerea contactului, iar mâncarea ar trebui să vină organizată, eventual acoperită cu un staniol. Nu sunt costuri suplimentare atât de mari”, a mai menționat președintele Societății Române de Microbiologie.
„Mesele trebuie să asigure distanța de 2 metri între persoane. Nu vor mai fi mese de șase-opt persoane. Dacă sunt persoane din aceeași familie, este o situație. Dacă nu, trebuie limitat numărul de persoane.”, a mai spus profesorul Rafila, la Antena 3.