Alexandru Rafila, avertisment pentru români: ”Antiviralele pentru COVID-19 sunt toxice. Se soldează cu hepatită cronică”

Publicat: 13/12/2021 | 19:25
Alexandru Rafila, declarații despre epidemie de gripă. Sursă foto: arhivă presă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat faptul că tratamentul cu antivirale pentru COVID-19 trebuie urmat doar la recomandarea medicului. În caz contrar, acesta  poate cauza hepatită cronică.

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă privind utilizarea, nesupravegheată, a tratamentelor antivirale: ”Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie. Nu e de glumă  cu ele. În niciun caz să nu le ia (oamenii – n.r.) fără recomandarea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii.

Avem 3 categorii de tratamente în România. Sunt substanțe antivirale mai vechi, așa cum este Favipiravir. Sunt substanțe antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer și Merck, și sunt anticorpii monoclonali. Cei din urmă nu prea s-au folosit la noi. Avem o oarecare reticență (…). Despre anticorpri nu știu că ar fi existat solicitări – distribuția lor în framacii e destul de limitată. Sunt achiziționați de guverne (..), a declarat Alexandru Rafila pentru Realitatea.

Un nou vaccin pentru Omicron

Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.

Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)

”Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific, au anunțat reprezentanții BioNTech.