Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus și despre imunizarea în fața Covid-19.
Președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că virusul nu va dispărea nici după al doilea val și că va trebui să ne obișnuim să trăim cu el.
Rafila a explicat că studiile de seroprevalență arată că procente mici din populația au trecut prin boală și că soluția este apariția unui vaccin viabil. În caz contrar, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani.
„Virusul nu dispare după al doilea val. Oamenii trebuie să înțeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori. Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici și colo”, a declarat medicul la Digi 24.
„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”, a mai spus Rafila.
El a făcut un calcul privind eficiența unui vaccin în fața imunizării naturale, prin contractarea bolii, așa-numita „imunizare de turmă”. Rafila a explicat că aproximativ 500.000 de români au contractat deja virusul, de aproape șapte ori mai mult decât cazurile înregistrate oficial, 75.000.
Astfel, la un ritm de îmbolnăvire de 500.000 de oameni la șase luni, de când România se confruntă cu coronavirusul, respectiv un milion de cazuri pe an, Alexandru Rafila a arătat că ar dura circa 15 ani până când măcar trei sferturi din populația României să se imunizeze pe cale naturală, astfel încât să oprească răspândirea virusului.
Foto: Inquam Photos