Colectionarii de arta din toata lumea, dar si ai nostri, sunt atenti la cazul tablourilor furate din muzeul Kunsthal. Managerul Artmark spune insa ca astfel de cazuri un un singur final: hotii sunt prinsi, iar tablourile revin la muzeu.
Alexandru Baldea, managing partner al Casei de licitatii Artmark a declarat, pentru Cancan.ro, ca acest caz de furt nu este primul, probabil nici ultimul si nu are nimic iesit din comun. „Aceste obiecte nu au o piata, sunt obiecte trasabile. Cu alte cuvinte, nu e foarte rentabil sa furi obiecte de arta, pentru ca sunt usor de gasit. E doar inedit. Sau interesant ca subiect de film”, spune Baldea. „Cand se fura obiecte de arta exista un singur sfarsit: hotii sunt prinsi iar tablourile se intorc la muzeu. Se mai intampla sa le tina in vreun depozit, dar la final tot sunt gasite”, spune, optimist, Baldea.
El precizeaza ca masurile de securitate din muzee, ca si in cazul muzeului Kunsthal, sunt axate in special pe protejarea obiectelor in contact cu vizitatorii. „Tablourile sunt foarte protejate dar in timpul programului de lucru. Cei de la muzee au grija sa le fereasca de accidente in timpul in care vizitatorii sunt in interior”. Ca si specialist in domeniu, managerul Artmark e de parere ca acest caz poate fi un bun pretext pentru a se reglamenta piata de arta de la noi, intrucat in acest moment nu exista nicio reglementare. „In acest caz exista un singur aspect interesant, cel de piata neagra. In acest domeniu, cu cat piata e mai dezvoltata, cu atat si piata neagra este si ea dezvoltata. Slava Domnului ca noi suntem la inceput…Dar e un bun moment intervenim, prin reglementari. Pentru ca dupa peste 20 de ani de capitalism, incepem sa fim si noi, romanii, interesati de colectii de arta si de pictura”, a mai spus Baldea.